Szkodliwe “E” dodatki do żywności. Lista do zapamiętania

“E” dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku. Przeprowadzone dotychczas badania wykazują, że dodawane do żywności “E” dodatki nie są szkodliwe. Jednak jest jeden istotny problem, a mianowicie są one bezpieczne w określonej dawce, którą bardzo łatwo jest przekroczyć, bo związki te dodawane są do niemal każdego przetworzonego produktu spożywczego.

Podstawowy podział dotyczący e-dodatków w żywności.

  • Numery od E 100 do E 199 oznaczają barwniki,
  • Numery od E 200 do E 299 oznaczają konserwanty,
  • Numery od E 300 do E 399 oznaczają przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
  • Numery od E 400 do E 499 oznaczają emulgatory, środki spulchniające i żelujące,
  • Numery od E 500 do E 599 oznaczają środki pomocnicze,
  • Numery od E 600 do E 699 oznaczają wzmacniacze smaku,
  • Numery od E 900 do E 999 oznaczają środki słodzące i nabłyszczające,
  • Numery od E 1000 do E 1999 oznaczają zaś stabilizatory, konserwanty i zagęstniki.

Lista E-składników, dopuszczonych do stosowania jako dodatki do żywności

Barwniki spożywcze

  • E100 – kurkumina (uznany za bezpieczny)
  • E101 – ryboflawina (uznany za bezpieczny)
  • E102 – tartrazyna (niebezpieczny)
  • E104 – żółcień chinolinowa (niebezpieczny)
  • E110 – żółć pomarańczowa FCF (niebezpieczny)
  • E120 – kwas karminowy, koszenila (niebezpieczny)
  • E122 – azorubina (niebezpieczny)
  • E123 – amarant (niebezpieczny)
  • E124 – czerwień koszenilowa (niebezpieczny)
  • E127 – erytrozyna (niebezpieczny)
  • E128 – czerwień 2G (niebezpieczny)
  • E129 – czerwień Allura AC (niebezpieczny)
  • E131 – błękit patentowy (niebezpieczny)
  • E132 – indygotyna (niebezpieczny)
  • E133 – błękit brylantowy FCF (niebezpieczny)
  • E140 – chlorofil (uznany za bezpieczny)
  • E141 – kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi (uznany za bezpieczny)
  • E142 – zieleń S (niebezpieczny)
  • E150a – karmel prosty (niebezpieczny)
  • E150b – karmel siarczynowy (niebezpieczny)
  • E150c – karmel amoniakalny (niebezpieczny)
  • E150d – karmel amoniakalno-siarczynowy (niebezpieczny)
  • E151 – czerń brylantowa PN (niebezpieczny)
  • E153 – węgiel roślinny (budzący wątpliwości)
  • E154 – brąz FK (niebezpieczny)
  • E155 – brąz HT (niebezpieczny)
  • E160a – karoteny (uznany za bezpieczny)
  • E160b – annato, biksyna, norbiksyna (niebezpieczny)
  • E160c – kapsorubina, kapsantyna, ekstrakt z papryki (uznany za bezpieczny)
  • E160d – likopen (uznany za bezpieczny)
  • E160e – beta-apo-8′-karotenal (uznany za bezpieczny)
  • E160f – ester etylowy beta-apo-8′-karotenowego (uznany za bezpieczny)
  • E161b – luteina (uznany za bezpieczny)
  • E161g – kantaksantyna (budzący wątpliwości)
  • E162 – betanina (barwnik buraka ćwikłowego) (zalecana ostrożność)
  • E163 – antocyjany (uznany za bezpieczny)
  • E170 – węglan wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E171 – dwutlenek tytanu (budzący wątpliwości)
  • E172 – tlenki i wodorotlenki żelaza (budzący wątpliwości)
  • E173 – aluminium (niebezpieczny)
  • E174 – srebro (budzący wątpliwości)
  • E175 – złoto (uznany za bezpieczny)
  • E180 – czerwień litolowa (niebezpieczny)


Konserwanty

  • E200 – kwas sorbowy (budzący wątpliwości)
  • E202 – sorbinian potasu (budzący wątpliwości)
  • E203 – sorbinian wapnia (budzący wątpliwości)
  • E210 – kwas benzoesowy (niebezpieczny)
  • E211 – benzoesan sodu (niebezpieczny)
  • E212 -benzoesan potasu (niebezpieczny)
  • E213 – benzoesan wapnia (niebezpieczny)
  • E214 – ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (niebezpieczny)
  • E215 – sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu (niebezpieczny)
  • E216 – ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (niebezpieczny)
  • E217 – sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu (niebezpieczny)
  • E218 – ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (niebezpieczny)
  • E219 – sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu (niebezpieczny)
  • E220 – dwutlenek siarki (niebezpieczny)
  • E221 – siarczyn sodu (niebezpieczny)
  • E222 – wodorosiarczan sodu (niebezpieczny)
  • E223 – disiarczan sodu (niebezpieczny)
  • E224 – disiarczan potasu (niebezpieczny)
  • E226 – siarczyn wapnia (niebezpieczny)
  • E227 – wodorosiarczan wapnia (niebezpieczny)
  • E228 – wodorosiarczyn potasu (niebezpieczny)
  • E230 – bifenyl (niebezpieczny)
  • E231 – ortofenylofenol (niebezpieczny)
  • E232 – ortofenylofenolan sodu (niebezpieczny)
  • E234 – nizyna (budzący wątpliwości)
  • E235 – natamycyna (niebezpieczny)
  • E239 – heksametylenoczteroamina (niebezpieczny)
  • E242 – dwuwęglan dimetylu (uznany za bezpieczny)
  • E249 – azotyn potasu (niebezpieczny)
  • E250 – azotyn sodu (niebezpieczny)
  • E251 – azotan sodu (niebezpieczny)
  • E252 – azotan potasu (niebezpieczny)
  • E260 – kwas octowy (zalecana ostrożność)
  • E261 – octan potasu (zalecana ostrożność)
  • E262 – octan sodu (uznany za bezpieczny)
  • E263 – octan wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E270 – kwas mlekowy (uznany za bezpieczny)
  • E280 – kwas propionowy (budzący wątpliwości)
  • E281 – propionian sodu (budzący wątpliwości)
  • E282 – propionian wapnia (budzący wątpliwości)
  • E283 – propionian potasu (budzący wątpliwości)
  • E284 – kwas borowy (niebezpieczny)
  • E285 – tetraboran sodu boraks (niebezpieczny)
  • E290 – dwutlenek węgla (zalecana ostrożność)
  • E296 – kwas jabłkowy (z owoców lub syntetyczny) (zalecana ostrożność)
  • E297 – kwas fumarowy (uznany za bezpieczny)


Przeciwutleniacze

  • E300 – kwas askorbinowy, witamina C (uznany za bezpieczny)
  • E301 – askorbinian sodu (uznany za bezpieczny)
  • E302 – askorbinian wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (uznany za bezpieczny)
  • E306 – mieszanina tokoferoli, witamina E (uznany za bezpieczny)
  • E307 – alfa-tokoferol (uznany za bezpieczny)
  • E308 – gamma-tokoferol (uznany za bezpieczny)
  • E309 – delta-tokoferol (uznany za bezpieczny)
  • E310 – galusan propylu (niebezpieczny)
  • E311 – galusan oktylu (budzący wątpliwości)
  • E312 – galusan dodecylu (budzący wątpliwości)
  • E315 – kwas izoaskorbinowy (uznany za bezpieczny)
  • E316 – izoaskorbinian sodu (zalecana ostrożność)
  • E320 – butylohydroksyanizol (BHA) (niebezpieczny)
  • E321 – butylohydroksytoluen (BHT) (niebezpieczny)
  • E322 – lecytyny (zalecana ostrożność)
  • E325 – mleczan sodu (uznany za bezpieczny)
  • E326 – mleczan potasu (zalecana ostrożność)
  • E327 – mleczan wapnia (budzący wątpliwości)
  • E330 – kwas cytrynowy (budzący wątpliwości)
  • E331 – cytryniany sodu (zalecana ostrożność)
  • E332 – cytryniany potasu (zalecana ostrożność)
  • E333 – cytryniany wapnia (zalecana ostrożność)
  • E334 – kwas l(+)-winowy (uznany za bezpieczny)
  • E335 – winiany sodu (uznany za bezpieczny)
  • E336 – winiany potasu (budzący wątpliwości)
  • E337 – winian potasowo-sodowy (uznany za bezpieczny)
  • E338 – kwas fosforowy (budzący wątpliwości)
  • E339 – fosforany sodu (uznany za bezpieczny)
  • E340 – fosforany potasu (uznany za bezpieczny)
  • E341 – fosforany wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E343 – fosforany magnezu (uznany za bezpieczny)
  • E350 – jabłczany sodu (uznany za bezpieczny)
  • E351 – jabłczan potasu (uznany za bezpieczny)
  • E352 – jabłczany wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E353 – kwas metawinowy (uznany za bezpieczny)
  • E354 – winian wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E355 – kwas adypinowy (budzący wątpliwości)
  • E356 – adypinian sodu (uznany za bezpieczny)
  • E357 – adypinian potasu (uznany za bezpieczny)
  • E363 – kwas bursztynowy (uznany za bezpieczny)
  • E380 – cytrynian triamonu (uznany za bezpieczny)
  • E385 – sól wapniowo – disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (niebezpieczny)

Emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające

  • E400 – kwas alginowy (uznany za bezpieczny)
  • E401 – alginian sodu (uznany za bezpieczny)
  • E402 – alginian potasu (uznany za bezpieczny)
  • E403 – alginian amonu (uznany za bezpieczny)
  • E404 – alginian wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E405 – alginian glikolu propylenowego (budzący wątpliwości)
  • E406 – agar (uznany za bezpieczny)
  • E407 – karagen (niebezpieczny)
  • E407a – przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema (budzący wątpliwości)
  • E410 – mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa (uznany za bezpieczny)
  • E412 – guma guar (zalecana ostrożność)
  • E413 – guma tragakantowa (budzący wątpliwości)
  • E414 – guma arabska (budzący wątpliwości)
  • E415 – guma kasantowa (uznany za bezpieczny)
  • E416 – guma karaya (budzący wątpliwości)
  • E417 – guma tara (uznany za bezpieczny)
  • E418 – guma gellan (zalecana ostrożność)
  • E420 – sorbitol (budzący wątpliwości)
  • E421 – mannitol (niebezpieczny)
  • E422 – glicerol (zalecana ostrożność)
  • E425 – guma konjac (budzący wątpliwości)
  • E431 – stearyniann polioksyetylenu (budzący wątpliwości)
  • E432 – monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
  • E433 – monooleinian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
  • E434 – monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
  • E435 – monostearynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
  • E436 – tristearynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
  • E440 – pektyny (uznany za bezpieczny)
  • E442 – fosfatydy amonu (uznany za bezpieczny)
  • E444 – octan izomaślanu sacharozy (uznany za bezpieczny)
  • E450 – difosforany (zalecana ostrożność)
  • E451 – trifosforany (uznany za bezpieczny)
  • E452 – polifosforany (uznany za bezpieczny)
  • E459 – beta-cyklodekstryna (uznany za bezpieczny)
  • E460 – celuloza (uznany za bezpieczny)
  • E461 – metyloceluloza (uznany za bezpieczny)
  • E463 – hydroksypropyloceluloza (uznany za bezpieczny)
  • E464 – hydroksypropylometyloceluloza (zalecana ostrożność)
  • E465 – etylometyloceluloza (budzący wątpliwości)
  • E466 – karboksymetyloceluloza (budzący wątpliwości)
  • E468 – sól sodowa karboksymetylocelulozy (budzący wątpliwości)
  • E469 – enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (niebezpieczny)
  • E470a – sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasów tłuszczowych (uznany za bezpieczny)
  • E470b – sole magnezowe kwasów tłuszczowych (uznany za bezpieczny)
  • E471 – mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (uznany za bezpieczny)
  • E472a – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. octowym (uznany za bezpieczny)
  • E472b – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mlekowym (uznany za bezpieczny)
  • E472c – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. cytrynowym (uznany za bezpieczny)
  • E472d – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. winowym (uznany za bezpieczny)
  • E472e – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono i diacetylowinowym (uznany za bezpieczny)
  • E472f – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane mieszaniną k. cytrynowego i octowego (uznany za bezpieczny)
  • E473 – estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (zalecana ostrożność)
  • E474 – sacharoglicerydy (uznany za bezpieczny)
  • E475 – estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (uznany za bezpieczny)
  • E476 – polirycynooleinian (uznany za bezpieczny)
  • E477 – estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (uznany za bezpieczny)
  • E479b – termoutleniony olej sojowy (uznany za bezpieczny)
  • E481 – stearyoilomleczan sodu (uznany za bezpieczny)
  • E482 – stearyoilomleczan wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E483 – winian stearylu (budzący wątpliwości)
  • E491 – monostearynian sorbitolu (zalecana ostrożność)
  • E492 – tristearynian sorbitolu (zalecana ostrożność)
  • E493 – monolaurynian sorbitolu (uznany za bezpieczny)
  • E495 – monopalmitynian sorbitolu (uznany za bezpieczny)

Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu

  • E500 – węglany sodu (budzący wątpliwości)
  • E501 – węglany potasu (budzący wątpliwości)
  • E503 – węglany amonu (uznany za bezpieczny)
  • E504 – węglany wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E507 – kwas chlorowodorowy (kwas solny) (uznany za bezpieczny)
  • E508 – chlorek potasu (budzący wątpliwości)
  • E509 – chlorek wapnia (zalecana ostrożność)
  • E511 – chlorek magnezu (uznany za bezpieczny)
  • E512 – chlorek cyny (budzący wątpliwości)
  • E513 – kwas siarkowy (uznany za bezpieczny)
  • E514 – siarczany sodu (budzący wątpliwości)
  • E515 – siarczany potasu (zalecana ostrożność)
  • E516 – siarczan wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E517 – siarczan amonu (uznany za bezpieczny)
  • E520 – siarczan glinu (budzący wątpliwości)
  • E521 – siarczan glinowo-sodowy (budzący wątpliwości)
  • E522 – siarczan glinowo-potasowy (budzący wątpliwości)
  • E523 – siarczan glinowo-amonowy (budzący wątpliwości)
  • E524 – wodorotlenek sodu (uznany za bezpieczny)
  • E525 – wodorotlenek potasu (budzący wątpliwości)
  • E526 – wodorotlenek wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E528 – wodorotlenek magnezu (uznany za bezpieczny)
  • E529 – tlenek wapnia (wapno niegaszone) (budzący wątpliwości)
  • E530 – tlenek magnezu (uznany za bezpieczny)
  • E535 – żelazocyjanek sodu (uznany za bezpieczny)
  • E536 – żelazocyjanek potasu (budzący wątpliwości)
  • E538 – żelazocyjanek wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E541 – fosforan glinowo-sodowy (budzący wątpliwości)
  • E551 – dwutlenek krzemu (krzemionka) (uznany za bezpieczny)
  • E552 – krzemian wapnia (uznany za bezpieczny)
  • E553a – krzemian magnezu (zalecana ostrożność)
  • E553b – uwodniony krzemian magnezu (niebezpieczny)
  • E554 – krzemian glinowo-wapniowy (budzący wątpliwości)
  • E555 – krzemian glinowo-potasowy (budzący wątpliwości)
  • E558 – bentonit (budzący wątpliwości)
  • E559 – krzemian glinu (budzący wątpliwości)
  • E570 – kwasy tłuszczowe (uznany za bezpieczny)
  • E574 – kwas glukonowy (uznany za bezpieczny)
  • E575 – lakton kwasu glukonowego (uznany za bezpieczny)
  • E576 – glukonian sodu (zalecana ostrożność)
  • E577 – glukonian potasu (uznany za bezpieczny)
  • E578 – glukonian wapnia (budzący wątpliwości)
  • E579 – glukonian żelazawy (niebezpieczny)
  • E585 – mleczan żelazawy (uznany za bezpieczny)

Wzmacniacze smaku

  • E620 – kwas glutaminowy (budzący wątpliwości)
  • E621 – glutaminian monosodowy (niebezpieczny)
  • E622 – glutaminian monopotasowy (niebezpieczny)
  • E623 – diglutaminian wapnia (budzący wątpliwości)
  • E624 – glutaminian monoamonowy (budzący wątpliwości)
  • E625 – diglutaminian magnezu (uznany za bezpieczny)
  • E626 – kwas guanylowy (uznany za bezpieczny)
  • E628 – guanylan dipotasowy (zalecana ostrożność)
  • E629 – guanylan wapnia (zalecana ostrożność)
  • E630 – kwas linozynowy (uznany za bezpieczny)
  • E631 – inozynian disodowy (budzący wątpliwości)
  • E632 – inozynian dipotasowy (zalecana ostrożność)
  • E633 – inozynian wapnia (zalecana ostrożność)
  • E634 – 5’rybonukleotyd wapnia (niebezpieczny)
  • E635 – 5’rybonukleotyd disodowy (niebezpieczny)
  • E640 – glicyna i jej sól sodowa (uznany za bezpieczny)
  • E650 – octan cynku (uznany za bezpieczny)


Dodatki do żywności o różnym zastosowaniu

  • E900 – dimetylopolisiloksan (budzący wątpliwości)
  • E901 – wosk pszczeli biały i żółty (uznany za bezpieczny)
  • E902 – wosk candelilla (zalecana ostrożność)
  • E903 – wosk karnauba (zalecana ostrożność)
  • E904 – szelak (zalecana ostrożność)
  • E905 – wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy (uznany za bezpieczny)
  • E914 – utleniony wosk polietylenowy (budzący wątpliwości)
  • E920 – L-cysteina (uznany za bezpieczny)
  • E927b – karbamid (zalecana ostrożność)
  • E950 – acesulfam K (niebezpieczny)
  • E951 – aspartam (niebezpieczny)
  • E952 – kwas cyklaminowy (niebezpieczny)
  • E953 – izomaltoza (zalecana ostrożność)
  • E954 – sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa (niebezpieczny)
  • E955 – sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru) (budzący wątpliwości)
  • E957 – taumatyna (zalecana ostrożność)
  • E959 – neohesperydyna DC (uznany za bezpieczny)
  • E962 – sól aspartamu-acesulfamu (niebezpieczny)
  • E965 – maltitol (uznany za bezpieczny)
  • E966 – laktitol (uznany za bezpieczny)
  • E967 – ksylitol (uznany za bezpieczny)
  • E1103 – inwertaza (budzący wątpliwości)
  • E1105 – lizozym (budzący wątpliwości)
  • E1200 – polidekstroza (uznany za bezpieczny)
  • E1201 – poliwinylopirolidon PVP (niebezpieczny)
  • E1202 – poliwinylopirolidon (niebezpieczny)