Przepisy – Pieczarki z grilla!

Szukasz co można zrobić z pieczarek? 4 przepisy na pieczarki z grilla! Odkryj pomysły na pyszne grzyby, którymi zachwycisz najbliższych!



Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Pieczarki z kozim serem na grilla

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 70g sera koziego twarogowego
  • 100g papryki świeżej
  • starty ząbek czosnku
  • bazylia
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.
  • Ser kozi kroimy w drobne kostki i mieszamy z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy bazylią i pieprzem.
  • Wypełniamy masą pieczarki. Grillujemy ok 10 minut

Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • ½ kg dużych pieczarek
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 100g suszonych pomidorów
  • 100g pesto bazyliowego
  • sól,
  • pieprz
  • 3 kulki sera mozarella

Sposób wykonania:

  • Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
  • Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.
  • Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.
  • Do środka wkładamy suszonego pomidora, nakładamy pół łyżeczki pesto, przykrywamy mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.
  • Grillujemy 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.


Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem

Składniki:

  • ½ kg pieczarek dużych
  • 100g świeżych liści szpinaku
  • 100g boczku
  • 1szt cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g sera żółtego startego na grubych oczkach

Sposób wykonania:

  • Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
  • Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.
  • Przesmażone składniki zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem mieszamy.
  • Pieczarki nadziewamy farszem, grillujemy 10 minut.

Pieczarki portobello z grilla

Składniki:

  • 10 pieczarek portobello
  • 0,2kg sera koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ pęczka kolędry
  • 150ml łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 cebule czerwone
  • 0,5kg pomidorów koktajlowych
  • 0,1kg czarnych oliwek bez pestek
  • Kilka listków mięty
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:

  • Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.
  • Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.
  • Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.
  • Warzywa mieszamy z winegretem i nadziewamy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.

Źródło przepisu:

Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)


Inne artykuły o podobnej tematyce