Przepisy na dania z grilla – Szaszłyki rybne w marynacie z trawy cytrynowej i kokosa

Wędzone żeberka, rybne szaszłyki i śródziemnomorskie warzywa.
Grillowanie na dobre wpisało się w letnie aktywności Polaków. Stanowi ono nie tylko okazję do wspólnego spędzania czasu z rodziną i znajomymi, ale także do celebrowania i kosztowania niecodziennych dań. Prezentujemy oryginalne przepisy, które
z pewnością dołączą do grona ulubionych potraw i sprawią, że sięgniemy po coś innego niż tradycyjna grillowana karkówka czy boczek.

Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw. W przypadku grillowych przysmaków warto postawić na wysokiej jakości produkty, ale również zadbać o aromatyczne przyprawy i ostry nóż. Ten ostatni element niezbędny jest do krojenia mięsa i warzyw w kawałki
o odpowiedniej grubości.

Ostry nóż stanowi jedną z podstaw grillowania. Krojenie warzyw w kostkę lub słupki do sałatki, siekanie mięsa czy filetowanie ryby – każdy z produktów wymaga odpowiedniego ostrza. Poręczność, precyzyjność i ostrość, to cechy które powinien mieć nóż, aby perfekcyjnie wykonać swoje zadanie.  Zdecydowanie ułatwi on i przyśpieszy przygotowywanie wszystkich grillowych potraw.

Szaszłyki rybne w marynacie z trawy cytrynowej i kokosa

składniki (na dwie osoby):

  • 400 g białej ryby

Marynata z trawy cytrynowej i kokosa:

  • 2–3 łodygi trawy cytrynowej                            
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka anyżu gwiaździstego
  • 1 łyżeczka goździków

Dodatkowe akcesoria: drewniane lub metalowe szpikulce do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania marynaty odkrój cienki pasek u dołu łodyg trawy cytrynowej i obierz twarde, zewnętrzne liście. Przekrój łodygi na pół, rozbij je, aby wydobyć aromat, a następnie pokrój na kawałki. Drobno zmiel przyprawy w młynku/ utrzyj w moździerzu i podsmaż na patelni nie używając tłuszczu. Dodaj trawę cytrynową i polej mlekiem kokosowym. Zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez
10–15 minut, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.

Aby przygotować szaszłyki rybne, starannie sprawdź, czy w mięsie nie pozostały cienkie ości,
a następnie ponownie opłucz rybę wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do chłodnej marynaty
i pozostaw na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Większe kawałki ryby pokrój
w kostkę przed marynowaniem, mniejsze po marynowaniu.

Jeżeli korzystasz z drewnianych szpikulców do szaszłyków, nasącz je w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem. Wyjmij rybę z marynaty i wytrzyj jej nadmiar. Nabij kawałki ryby na szpikulce.

Ułóż szaszłyki na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem. Piecz pod przykryciem przez około
3–4 minuty. Przenieś szaszłyki na talerze i ozdób świeżymi ziołami, np. tymiankiem cytrynowym.

Smacznego!


Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie https://www.victorinox.com/cms/mitchbbq


O FIRMIE VICTORINOX
Victorinox AG to rodzinna firma o zasięgu globalnym. Jej dzisiejsze kierownictwo to czwarte pokolenie rodziny założycieli. Siedziba firmy znajduje się w miejscowości Ibach w kantonie Schwyz – w samym sercu Szwajcarii. To tam Karl Elsener I, założyciel firmy, otworzył w 1884 roku zakład produkcji noży i – kilka lat później – opracował legendarny „oryginalny szwajcarski scyzoryk oficerski”. Dzisiaj firma produkuje nie tylko słynne na całym świecie scyzoryki, ale również wysokiej jakości noże domowe i profesjonalne, zegarki, torby i akcesoria podróżne oraz perfumy. W 2005 roku Victorinox przejął firmę Wenger SA z siedzibą w Delémont – renomowanego producenta scyzoryków i zegarków. Scyzoryki Wenger w 2013 roku zostały włączone do kolekcji Victorinox – aktualnie portfolio Wenger obejmuje zegarki oraz torby i akcesoria podróżne. Produkty marki są dostępne online, w sklepach firmowych oraz w rozległej sieci sklepów spółek zależnych i u dystrybutorów w ponad 120 krajach. W 2019 roku zatrudniająca ponad 2100 pracowników firma osiągnęła obrót na poziomie 480 milionów franków szwajcarskich.