Przepis – Wiosenna sałatka z pastą z ciecierzycy

To pyszne połączenie zielonych szparagów, chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej kukurydzy, orzeźwiających pomidorków oraz pełnoziarnistego makaronu z pastą z ciecierzycy Z Gruntu Dobre.

Ta pasta powstaje z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawiera sztucznych konserwantów i jest produktem bezglutenowym.

Może być wykorzystywana nie tylko do kanapek (świetnie komponuje się z pieczywem razowym), ale również jako dip do warzyw czy składnik sałatek.

Składniki na sałatkę:

  • 70 g pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre Sokołów
  • 1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
  • 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego (olej z pestek winogron)
  • 6 całych zielonych szparagów lub 12 główek
  • 2 ogórki gruntowe
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
  • Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
  • Makaron skrapiamy olejem, a następnie dokładnie mieszamy z pastą warzywną.
  • Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem roszponkę, makaron z pastą warzywną, pomidorki, szparagi, ogórki oraz odcedzoną kukurydzę.