Przepisy na dania z grilla – Śródziemnomorskie warzywa z argentyńskim sosem chimichurri

Wędzone żeberka, rybne szaszłyki i śródziemnomorskie warzywa.
Grillowanie na dobre wpisało się w letnie aktywności Polaków. Stanowi ono nie tylko okazję do wspólnego spędzania czasu z rodziną i znajomymi, ale także do celebrowania i kosztowania niecodziennych dań. Prezentujemy oryginalne przepisy, które
z pewnością dołączą do grona ulubionych potraw i sprawią, że sięgniemy po coś innego niż tradycyjna grillowana karkówka czy boczek.

Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw. W przypadku grillowych przysmaków warto postawić na wysokiej jakości produkty, ale również zadbać o aromatyczne przyprawy i ostry nóż. Ten ostatni element niezbędny jest do krojenia mięsa i warzyw w kawałki
o odpowiedniej grubości.

Ostry nóż stanowi jedną z podstaw grillowania. Krojenie warzyw w kostkę lub słupki do sałatki, siekanie mięsa czy filetowanie ryby – każdy z produktów wymaga odpowiedniego ostrza. Poręczność, precyzyjność i ostrość, to cechy które powinien mieć nóż, aby perfekcyjnie wykonać swoje zadanie.  Zdecydowanie ułatwi on i przyśpieszy przygotowywanie wszystkich grillowych potraw.

Smacznego!


Śródziemnomorskie warzywa z argentyńskim sosem chimichurri

Składniki (na dwie osoby):

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • ½ żółtej papryki słodkiej                      
  • ½ czerwonej papryki słodkiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili

Marynata czosnkowa:

  • 1 cytryna
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

Argentyńskie chimichurri:

  • garść świeżych ziół, np. tymianku,  
    oregano i pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowe akcesoria: żeliwna patelnia grillowa.

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz warzywa. Przekrój bakłażana na pół i posól, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Po upływie pół godziny osusz go papierowym ręcznikiem, w celu usunięcia nadmiaru wilgoci i soli. Pokrój cukinię w kostkę o szerokości ok. 2 cm. Usuń pestki z papryczki chili, ponownie ją opłucz i pokrój
w paski. Obierz i posiekaj cebulę.

Do przyrządzenia marynaty czosnkowej, obierz cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Również obierz czosnek i drobno posiekaj. Zmieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodaj czosnek i skórkę cytryny. Około godziny przed położeniem na grilla dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

W celu przygotowania argentyńskiego sosu chimichurri, opłucz zioła, osusz i – zależnie od ich wielkości – oderwij drobne listki z łodygi lub drobno posiekaj. Papryczki chili przekrój wzdłuż na dwie połówki, usuń pestki i pokrój na cienkie paski. Oliwę z oliwek i czerwony ocet winny wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przypraw do smaku chili oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posyp posiekanymi zioła krótko przed podaniem.

Połóż patelnię na ruszt, bezpośrednio nad ogniem. Rozprowadź na niej odrobinę oliwy, po czym podsmaż warzywa przez ok. 5–7 minut w temperaturze 200°C. Ułóż warzywa na talerzach i podaj
z sosem chimichurri.

Smacznego!


Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie https://www.victorinox.com/cms/mitchbbq


O FIRMIE VICTORINOX
Victorinox AG to rodzinna firma o zasięgu globalnym. Jej dzisiejsze kierownictwo to czwarte pokolenie rodziny założycieli. Siedziba firmy znajduje się w miejscowości Ibach w kantonie Schwyz – w samym sercu Szwajcarii. To tam Karl Elsener I, założyciel firmy, otworzył w 1884 roku zakład produkcji noży i – kilka lat później – opracował legendarny „oryginalny szwajcarski scyzoryk oficerski”. Dzisiaj firma produkuje nie tylko słynne na całym świecie scyzoryki, ale również wysokiej jakości noże domowe i profesjonalne, zegarki, torby i akcesoria podróżne oraz perfumy. W 2005 roku Victorinox przejął firmę Wenger SA z siedzibą w Delémont – renomowanego producenta scyzoryków i zegarków. Scyzoryki Wenger w 2013 roku zostały włączone do kolekcji Victorinox – aktualnie portfolio Wenger obejmuje zegarki oraz torby i akcesoria podróżne. Produkty marki są dostępne online, w sklepach firmowych oraz w rozległej sieci sklepów spółek zależnych i u dystrybutorów w ponad 120 krajach. W 2019 roku zatrudniająca ponad 2100 pracowników firma osiągnęła obrót na poziomie 480 milionów franków szwajcarskich.