Przepis na pomysłową sałatkę z makaronem

Mini Snacki Pleśniowe to miniaturowe formy salami, w delikatnej, jadalnej osłonce. Wysoka mięsność jest potwierdzeniem ich znakomitej jakości. Nie zawierają dodatku fosforanów, ani sztucznych barwników. Znakomite jako przekąska, podana na desce wędlin, a także składnik makaronowej sałatki, podanej na rukoli, z dodatkiem bazyliowego dressingu.

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie Mini Snacków Pleśniowych Sokołów
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść suchego makaronu
  • 8 truskawek
  • 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na dressing:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.

Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą, a po przeschnięciu skrapiamy oliwą z oliwek. Salamitki wsuwamy w makaronowe rurki, a następnie przekrawamy ukośnie na pół.

Pomidorki kroimy na połówki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.

Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami.

Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy orzeszkami pinii.