Przepis na dania z grilla, które zawładną twoim podniebieniem – Wędzone żeberka

Wędzone żeberka, rybne szaszłyki i śródziemnomorskie warzywa.
Grillowanie na dobre wpisało się w letnie aktywności Polaków. Stanowi ono nie tylko okazję do wspólnego spędzania czasu z rodziną i znajomymi, ale także do celebrowania i kosztowania niecodziennych dań. Prezentujemy oryginalne przepisy, które
z pewnością dołączą do grona ulubionych potraw i sprawią, że sięgniemy po coś innego niż tradycyjna grillowana karkówka czy boczek.

Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw.

W przypadku grillowych przysmaków warto postawić na wysokiej jakości produkty, ale również zadbać o aromatyczne przyprawy i ostry nóż. Ten ostatni element niezbędny jest do krojenia mięsa i warzyw w kawałki
o odpowiedniej grubości.

Ostry nóż stanowi jedną z podstaw grillowania. Krojenie warzyw w kostkę lub słupki do sałatki, siekanie mięsa czy filetowanie ryby – każdy z produktów wymaga odpowiedniego ostrza. Poręczność, precyzyjność i ostrość, to cechy które powinien mieć nóż, aby perfekcyjnie wykonać swoje zadanie.  Zdecydowanie ułatwi on i przyśpieszy przygotowywanie wszystkich grillowych potraw.

Wędzone żeberka

Składniki (na dwie osoby):

  • 1,5 kg żeberek

Sucha marynata do mięsa:

  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku

Glazura:

  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki soku jabłkowego

Domowy sos barbecue:

  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • odrobina sosu sojowego
  • 100 g keczupu
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowy sos do podlewania mięsa:

  • 200 ml soku jabłkowego
  • 50 ml octu jabłkowego

Dodatkowe akcesoria: wędzarka i wiórki z drzewa jabłoni.

Sposób przygotowania:

  • Jeżeli mięso posiada cienką, lekko srebrną błonę, oczyść je ostrym nożem. Następnie opłucz zimną wodą i osusz.
  • Zmieszaj składniki na nacierkę i wetrzyj jej sporą ilość w mięso 30 minut przed grillowaniem.
  • Połącz sok jabłkowy z octem jabłkowym, aby przygotować z nich sos do oblewania mięsa.
  • Zmieszaj składniki na glazurę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw – jeżeli to możliwe, pozostaw na pół godziny.
  • Nasącz garść wiórek drzewnych w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem i wypełnij nimi wędzarkę.
  • Jeśli korzystasz z grilla gazowego, ułóż wędzarkę bezpośrednio nad ogniem.
  • W przypadku grilla na węgiel drzewny, ułóż wiórki bezpośrednio na rozżarzonym węglu.
  • Dodaj je na samym początku i pozwól im się rozgrzać. Zgasną po 30-45 minutach.
  • Połóż mięso na grill i przykryj je pokrywą, dzięki temu porządnie przesiąknie dymnym aromatem.
  • Od temperatury 60°C wzwyż włókna mięsa zasklepią się i nie będą już chłonąć dymnego aromatu.
  • Kiedy mięso będzie piec się na grillu, przygotuj sos barbecue. Usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją na cienkie paseczki.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć je na patelnię z rozpuszczonym masłem.
  • Dosyp brązowy cukier i skarmelizuj go. Dopraw musztardą i papryczką chili.
  • Krótko smaż na średnim ogniu i polej sosem z soku jabłkowego i octu jabłkowego, a następnie sosem sojowym.
  • O połowę zredukuj powstały sos do uzyskania postaci purée, a następnie dodaj keczup i koncentrat pomidorowy.
  • Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.
  • Wędź żeberka przez cztery do pięciu godzin – w temperaturze ok. 110°C, niebezpośrednio nad ogniem.
  • Co pół godziny smaruj sosem, po czym – 30 minut przed końcem pieczenia – polej glazurą.
  • Przed podaniem starannie pokrój mięso między żeberkami, korzystając z długiego, precyzyjnego noża.
  • Ułóż mięso na talerzach i serwuj z sosem barbecue.

Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie https://www.victorinox.com/cms/mitchbbq


O FIRMIE VICTORINOX
Victorinox AG to rodzinna firma o zasięgu globalnym. Jej dzisiejsze kierownictwo to czwarte pokolenie rodziny założycieli. Siedziba firmy znajduje się w miejscowości Ibach w kantonie Schwyz – w samym sercu Szwajcarii. To tam Karl Elsener I, założyciel firmy, otworzył w 1884 roku zakład produkcji noży i – kilka lat później – opracował legendarny „oryginalny szwajcarski scyzoryk oficerski”. Dzisiaj firma produkuje nie tylko słynne na całym świecie scyzoryki, ale również wysokiej jakości noże domowe i profesjonalne, zegarki, torby i akcesoria podróżne oraz perfumy. W 2005 roku Victorinox przejął firmę Wenger SA z siedzibą w Delémont – renomowanego producenta scyzoryków i zegarków. Scyzoryki Wenger w 2013 roku zostały włączone do kolekcji Victorinox – aktualnie portfolio Wenger obejmuje zegarki oraz torby i akcesoria podróżne. Produkty marki są dostępne online, w sklepach firmowych oraz w rozległej sieci sklepów spółek zależnych i u dystrybutorów w ponad 120 krajach. W 2019 roku zatrudniająca ponad 2100 pracowników firma osiągnęła obrót na poziomie 480 milionów franków szwajcarskich.