Składniki:

  • 4 płaty śledziowe (namoczone wcześniej w mleku)
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu
  • Czosnek w oleju z chilli OLE!
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • ziemniaki
  • posiekany szczypiorek


Cebulę siekamy, zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Dodajemy ocet i studzimy, po czym wyjmujemy liście i ziele. Łączymy ze śmietaną. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do zalewy.
Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Doprawiamy i podajemy na zimno z usmażonymi ziemniakami i czosnkiem chilli. Całość posypujemy szczypiorkiem.