Z tymi przepisami Jana Kuronia jesień będzie lepsza

Zdrowa jesień

Slowcooking jest techniką kulinarną, w której składniki potrawy poddawane są długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu dania zachowują więcej aromatów oraz składników odżywczych. Szczególnie należy docenić to w okresie jesiennym, kiedy nasza odporność wystawiana jest na próbę. W technice slowcookingu od lat 70. XX w. wykorzystywane są urządzenia, które nazywamy wolnowarami. Sprowadzają one proces gotowania do przygotowania składników potrawy, umieszczenia w misie urządzenia oraz wyboru kilku parametrów na panelu urządzenia. 

Apetyczna, zdrowa dynia

Co ciekawe, jej owoce są jagodami, które mogą ważyć nawet 200 kg, a w przypadku uprawnej dyni olbrzymiej ich waga może przekroczyć nawet 800 kg. Na szczęście do gotowania nie potrzebujemy tak wielkich okazów, ponieważ również te mniejsze dostarczą nam wielu pożądanych składników odżywczych. Dynie są bowiem źródłem fosforu, magnezu, wapnia, potasu i cynku, a ich pestki zawierają dużo błonnika, witaminy E i zdrowych tłuszczy. To wszystko sprawia, że na dynię patrzymy jak na źródło zdrowia, a nie tylko halloweenową ozdobę, która sama w sobie jest urokliwa. 

October – Crocktober

Od wielu lat marka Crock-Pot właśnie październik wybiera na okres świętowania idei slowcookingu. Jesienią, gdy dni stają się krótsze, a aura mniej zachęca do wyjścia na zewnątrz, poszerzanie kulinarnych horyzontów jest dobrym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Szczególnie, gdy mowa o technice, która pozwala na zachowanie tego, co najlepsze w potrawie. Crocktober to konkurs w mediach społecznościowych marki (w tym roku na lampion z dyni) oraz szereg innych działań popularyzujących ideę slowcookingu. Również Ambasador marki Crock-Pot w Polsce – Jan Kuroń – przygotował od siebie 3 okazjonalne przepisy na dania z wolnowaru.  Oto one. 

Krem z dyni i wędzonych śliwek

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 50 g posiekanych suszonych śliwek
  • 1 kg obranej i pokrojonej dyni 
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Kilka gałązek świeżego majeranku

Przygotowanie: 

Delikatnie rozgrzej tłuszcz w garnku, dodaj cebulę, a kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż całość do misy wonowaru (jeżeli nie można jej używać na kuchni), następnie dodaj dynię oraz majeranek, a całość zalej bulionem. Posól i ustaw tryb HIGH na 2 godziny i 15 minut.

Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. 

Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.

Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami

Składniki:

  • 1 dynia np. hokkaido
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 100 g ogonówki lub wędzonego boczku
  • 100 g karczka
  • 100 g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego ostrego sera
  • 1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso. Smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Dynie włóż do wolnowaru. Ustaw tryb HIGH na 3 godziny lub LOW na 4 i pół.

Długo pieczona łopatka wieprzowa z warzywami korzennymi

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa (1,5 kg)
  • 3 marchewki
  • 1 duży seler naciowy
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren angielskich
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 3 liście kapusty
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

W misce wymieszaj składniki marynaty (3 drobno posiekane ząbki czosnku, majeranek, tymianek, połowę oleju, pieprz ziołowy, sól oraz czarny pieprz). Mięso pozbaw ewentualnych błon i natrzyj przygotowaną mieszanką. Warzywa obierz. Marchewki pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki, selera i pietruszkę podobnie. Szynkę obsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do wolnowaru, obłóż warzywami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zalej winem oraz bulionem. Na koniec przykryj liśćmi kapusty. Ustaw tryb HIGH na 6 godzin lub 9 w trybie LOW. 

Serwuj z kaszą lub ziemniakami.