„E” dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku. Przeprowadzone dotychczas badania wykazują, że dodawane do żywności „E” dodatki nie są szkodliwe. Jednak jest jeden istotny problem, a mianowicie są one bezpieczne w określonej dawce, którą bardzo łatwo jest przekroczyć, bo związki te dodawane są do niemal każdego przetworzonego produktu spożywczego.
Podstawowy podział dotyczący e-dodatków w żywności.
- Numery od E 100 do E 199 oznaczają barwniki,
- Numery od E 200 do E 299 oznaczają konserwanty,
- Numery od E 300 do E 399 oznaczają przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
- Numery od E 400 do E 499 oznaczają emulgatory, środki spulchniające i żelujące,
- Numery od E 500 do E 599 oznaczają środki pomocnicze,
- Numery od E 600 do E 699 oznaczają wzmacniacze smaku,
- Numery od E 900 do E 999 oznaczają środki słodzące i nabłyszczające,
- Numery od E 1000 do E 1999 oznaczają zaś stabilizatory, konserwanty i zagęstniki.
Lista E-składników, dopuszczonych do stosowania jako dodatki do żywności
Barwniki spożywcze
- E100 – kurkumina (uznany za bezpieczny)
- E101 – ryboflawina (uznany za bezpieczny)
- E102 – tartrazyna (niebezpieczny)
- E104 – żółcień chinolinowa (niebezpieczny)
- E110 – żółć pomarańczowa FCF (niebezpieczny)
- E120 – kwas karminowy, koszenila (niebezpieczny)
- E122 – azorubina (niebezpieczny)
- E123 – amarant (niebezpieczny)
- E124 – czerwień koszenilowa (niebezpieczny)
- E127 – erytrozyna (niebezpieczny)
- E128 – czerwień 2G (niebezpieczny)
- E129 – czerwień Allura AC (niebezpieczny)
- E131 – błękit patentowy (niebezpieczny)
- E132 – indygotyna (niebezpieczny)
- E133 – błękit brylantowy FCF (niebezpieczny)
- E140 – chlorofil (uznany za bezpieczny)
- E141 – kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi (uznany za bezpieczny)
- E142 – zieleń S (niebezpieczny)
- E150a – karmel prosty (niebezpieczny)
- E150b – karmel siarczynowy (niebezpieczny)
- E150c – karmel amoniakalny (niebezpieczny)
- E150d – karmel amoniakalno-siarczynowy (niebezpieczny)
- E151 – czerń brylantowa PN (niebezpieczny)
- E153 – węgiel roślinny (budzący wątpliwości)
- E154 – brąz FK (niebezpieczny)
- E155 – brąz HT (niebezpieczny)
- E160a – karoteny (uznany za bezpieczny)
- E160b – annato, biksyna, norbiksyna (niebezpieczny)
- E160c – kapsorubina, kapsantyna, ekstrakt z papryki (uznany za bezpieczny)
- E160d – likopen (uznany za bezpieczny)
- E160e – beta-apo-8′-karotenal (uznany za bezpieczny)
- E160f – ester etylowy beta-apo-8′-karotenowego (uznany za bezpieczny)
- E161b – luteina (uznany za bezpieczny)
- E161g – kantaksantyna (budzący wątpliwości)
- E162 – betanina (barwnik buraka ćwikłowego) (zalecana ostrożność)
- E163 – antocyjany (uznany za bezpieczny)
- E170 – węglan wapnia (uznany za bezpieczny)
- E171 – dwutlenek tytanu (budzący wątpliwości)
- E172 – tlenki i wodorotlenki żelaza (budzący wątpliwości)
- E173 – aluminium (niebezpieczny)
- E174 – srebro (budzący wątpliwości)
- E175 – złoto (uznany za bezpieczny)
- E180 – czerwień litolowa (niebezpieczny)
Konserwanty
- E200 – kwas sorbowy (budzący wątpliwości)
- E202 – sorbinian potasu (budzący wątpliwości)
- E203 – sorbinian wapnia (budzący wątpliwości)
- E210 – kwas benzoesowy (niebezpieczny)
- E211 – benzoesan sodu (niebezpieczny)
- E212 -benzoesan potasu (niebezpieczny)
- E213 – benzoesan wapnia (niebezpieczny)
- E214 – ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (niebezpieczny)
- E215 – sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu (niebezpieczny)
- E216 – ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (niebezpieczny)
- E217 – sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu (niebezpieczny)
- E218 – ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (niebezpieczny)
- E219 – sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu (niebezpieczny)
- E220 – dwutlenek siarki (niebezpieczny)
- E221 – siarczyn sodu (niebezpieczny)
- E222 – wodorosiarczan sodu (niebezpieczny)
- E223 – disiarczan sodu (niebezpieczny)
- E224 – disiarczan potasu (niebezpieczny)
- E226 – siarczyn wapnia (niebezpieczny)
- E227 – wodorosiarczan wapnia (niebezpieczny)
- E228 – wodorosiarczyn potasu (niebezpieczny)
- E230 – bifenyl (niebezpieczny)
- E231 – ortofenylofenol (niebezpieczny)
- E232 – ortofenylofenolan sodu (niebezpieczny)
- E234 – nizyna (budzący wątpliwości)
- E235 – natamycyna (niebezpieczny)
- E239 – heksametylenoczteroamina (niebezpieczny)
- E242 – dwuwęglan dimetylu (uznany za bezpieczny)
- E249 – azotyn potasu (niebezpieczny)
- E250 – azotyn sodu (niebezpieczny)
- E251 – azotan sodu (niebezpieczny)
- E252 – azotan potasu (niebezpieczny)
- E260 – kwas octowy (zalecana ostrożność)
- E261 – octan potasu (zalecana ostrożność)
- E262 – octan sodu (uznany za bezpieczny)
- E263 – octan wapnia (uznany za bezpieczny)
- E270 – kwas mlekowy (uznany za bezpieczny)
- E280 – kwas propionowy (budzący wątpliwości)
- E281 – propionian sodu (budzący wątpliwości)
- E282 – propionian wapnia (budzący wątpliwości)
- E283 – propionian potasu (budzący wątpliwości)
- E284 – kwas borowy (niebezpieczny)
- E285 – tetraboran sodu boraks (niebezpieczny)
- E290 – dwutlenek węgla (zalecana ostrożność)
- E296 – kwas jabłkowy (z owoców lub syntetyczny) (zalecana ostrożność)
- E297 – kwas fumarowy (uznany za bezpieczny)
Przeciwutleniacze
- E300 – kwas askorbinowy, witamina C (uznany za bezpieczny)
- E301 – askorbinian sodu (uznany za bezpieczny)
- E302 – askorbinian wapnia (uznany za bezpieczny)
- E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (uznany za bezpieczny)
- E306 – mieszanina tokoferoli, witamina E (uznany za bezpieczny)
- E307 – alfa-tokoferol (uznany za bezpieczny)
- E308 – gamma-tokoferol (uznany za bezpieczny)
- E309 – delta-tokoferol (uznany za bezpieczny)
- E310 – galusan propylu (niebezpieczny)
- E311 – galusan oktylu (budzący wątpliwości)
- E312 – galusan dodecylu (budzący wątpliwości)
- E315 – kwas izoaskorbinowy (uznany za bezpieczny)
- E316 – izoaskorbinian sodu (zalecana ostrożność)
- E320 – butylohydroksyanizol (BHA) (niebezpieczny)
- E321 – butylohydroksytoluen (BHT) (niebezpieczny)
- E322 – lecytyny (zalecana ostrożność)
- E325 – mleczan sodu (uznany za bezpieczny)
- E326 – mleczan potasu (zalecana ostrożność)
- E327 – mleczan wapnia (budzący wątpliwości)
- E330 – kwas cytrynowy (budzący wątpliwości)
- E331 – cytryniany sodu (zalecana ostrożność)
- E332 – cytryniany potasu (zalecana ostrożność)
- E333 – cytryniany wapnia (zalecana ostrożność)
- E334 – kwas l(+)-winowy (uznany za bezpieczny)
- E335 – winiany sodu (uznany za bezpieczny)
- E336 – winiany potasu (budzący wątpliwości)
- E337 – winian potasowo-sodowy (uznany za bezpieczny)
- E338 – kwas fosforowy (budzący wątpliwości)
- E339 – fosforany sodu (uznany za bezpieczny)
- E340 – fosforany potasu (uznany za bezpieczny)
- E341 – fosforany wapnia (uznany za bezpieczny)
- E343 – fosforany magnezu (uznany za bezpieczny)
- E350 – jabłczany sodu (uznany za bezpieczny)
- E351 – jabłczan potasu (uznany za bezpieczny)
- E352 – jabłczany wapnia (uznany za bezpieczny)
- E353 – kwas metawinowy (uznany za bezpieczny)
- E354 – winian wapnia (uznany za bezpieczny)
- E355 – kwas adypinowy (budzący wątpliwości)
- E356 – adypinian sodu (uznany za bezpieczny)
- E357 – adypinian potasu (uznany za bezpieczny)
- E363 – kwas bursztynowy (uznany za bezpieczny)
- E380 – cytrynian triamonu (uznany za bezpieczny)
- E385 – sól wapniowo – disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (niebezpieczny)
Emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
- E400 – kwas alginowy (uznany za bezpieczny)
- E401 – alginian sodu (uznany za bezpieczny)
- E402 – alginian potasu (uznany za bezpieczny)
- E403 – alginian amonu (uznany za bezpieczny)
- E404 – alginian wapnia (uznany za bezpieczny)
- E405 – alginian glikolu propylenowego (budzący wątpliwości)
- E406 – agar (uznany za bezpieczny)
- E407 – karagen (niebezpieczny)
- E407a – przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema (budzący wątpliwości)
- E410 – mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa (uznany za bezpieczny)
- E412 – guma guar (zalecana ostrożność)
- E413 – guma tragakantowa (budzący wątpliwości)
- E414 – guma arabska (budzący wątpliwości)
- E415 – guma kasantowa (uznany za bezpieczny)
- E416 – guma karaya (budzący wątpliwości)
- E417 – guma tara (uznany za bezpieczny)
- E418 – guma gellan (zalecana ostrożność)
- E420 – sorbitol (budzący wątpliwości)
- E421 – mannitol (niebezpieczny)
- E422 – glicerol (zalecana ostrożność)
- E425 – guma konjac (budzący wątpliwości)
- E431 – stearyniann polioksyetylenu (budzący wątpliwości)
- E432 – monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
- E433 – monooleinian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
- E434 – monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
- E435 – monostearynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
- E436 – tristearynian polioksyetylenosorbitolu (niebezpieczny)
- E440 – pektyny (uznany za bezpieczny)
- E442 – fosfatydy amonu (uznany za bezpieczny)
- E444 – octan izomaślanu sacharozy (uznany za bezpieczny)
- E450 – difosforany (zalecana ostrożność)
- E451 – trifosforany (uznany za bezpieczny)
- E452 – polifosforany (uznany za bezpieczny)
- E459 – beta-cyklodekstryna (uznany za bezpieczny)
- E460 – celuloza (uznany za bezpieczny)
- E461 – metyloceluloza (uznany za bezpieczny)
- E463 – hydroksypropyloceluloza (uznany za bezpieczny)
- E464 – hydroksypropylometyloceluloza (zalecana ostrożność)
- E465 – etylometyloceluloza (budzący wątpliwości)
- E466 – karboksymetyloceluloza (budzący wątpliwości)
- E468 – sól sodowa karboksymetylocelulozy (budzący wątpliwości)
- E469 – enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (niebezpieczny)
- E470a – sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasów tłuszczowych (uznany za bezpieczny)
- E470b – sole magnezowe kwasów tłuszczowych (uznany za bezpieczny)
- E471 – mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (uznany za bezpieczny)
- E472a – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. octowym (uznany za bezpieczny)
- E472b – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mlekowym (uznany za bezpieczny)
- E472c – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. cytrynowym (uznany za bezpieczny)
- E472d – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. winowym (uznany za bezpieczny)
- E472e – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono i diacetylowinowym (uznany za bezpieczny)
- E472f – mono i diglicerydy k.t. estryfikowane mieszaniną k. cytrynowego i octowego (uznany za bezpieczny)
- E473 – estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (zalecana ostrożność)
- E474 – sacharoglicerydy (uznany za bezpieczny)
- E475 – estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (uznany za bezpieczny)
- E476 – polirycynooleinian (uznany za bezpieczny)
- E477 – estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (uznany za bezpieczny)
- E479b – termoutleniony olej sojowy (uznany za bezpieczny)
- E481 – stearyoilomleczan sodu (uznany za bezpieczny)
- E482 – stearyoilomleczan wapnia (uznany za bezpieczny)
- E483 – winian stearylu (budzący wątpliwości)
- E491 – monostearynian sorbitolu (zalecana ostrożność)
- E492 – tristearynian sorbitolu (zalecana ostrożność)
- E493 – monolaurynian sorbitolu (uznany za bezpieczny)
- E495 – monopalmitynian sorbitolu (uznany za bezpieczny)
Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- E500 – węglany sodu (budzący wątpliwości)
- E501 – węglany potasu (budzący wątpliwości)
- E503 – węglany amonu (uznany za bezpieczny)
- E504 – węglany wapnia (uznany za bezpieczny)
- E507 – kwas chlorowodorowy (kwas solny) (uznany za bezpieczny)
- E508 – chlorek potasu (budzący wątpliwości)
- E509 – chlorek wapnia (zalecana ostrożność)
- E511 – chlorek magnezu (uznany za bezpieczny)
- E512 – chlorek cyny (budzący wątpliwości)
- E513 – kwas siarkowy (uznany za bezpieczny)
- E514 – siarczany sodu (budzący wątpliwości)
- E515 – siarczany potasu (zalecana ostrożność)
- E516 – siarczan wapnia (uznany za bezpieczny)
- E517 – siarczan amonu (uznany za bezpieczny)
- E520 – siarczan glinu (budzący wątpliwości)
- E521 – siarczan glinowo-sodowy (budzący wątpliwości)
- E522 – siarczan glinowo-potasowy (budzący wątpliwości)
- E523 – siarczan glinowo-amonowy (budzący wątpliwości)
- E524 – wodorotlenek sodu (uznany za bezpieczny)
- E525 – wodorotlenek potasu (budzący wątpliwości)
- E526 – wodorotlenek wapnia (uznany za bezpieczny)
- E528 – wodorotlenek magnezu (uznany za bezpieczny)
- E529 – tlenek wapnia (wapno niegaszone) (budzący wątpliwości)
- E530 – tlenek magnezu (uznany za bezpieczny)
- E535 – żelazocyjanek sodu (uznany za bezpieczny)
- E536 – żelazocyjanek potasu (budzący wątpliwości)
- E538 – żelazocyjanek wapnia (uznany za bezpieczny)
- E541 – fosforan glinowo-sodowy (budzący wątpliwości)
- E551 – dwutlenek krzemu (krzemionka) (uznany za bezpieczny)
- E552 – krzemian wapnia (uznany za bezpieczny)
- E553a – krzemian magnezu (zalecana ostrożność)
- E553b – uwodniony krzemian magnezu (niebezpieczny)
- E554 – krzemian glinowo-wapniowy (budzący wątpliwości)
- E555 – krzemian glinowo-potasowy (budzący wątpliwości)
- E558 – bentonit (budzący wątpliwości)
- E559 – krzemian glinu (budzący wątpliwości)
- E570 – kwasy tłuszczowe (uznany za bezpieczny)
- E574 – kwas glukonowy (uznany za bezpieczny)
- E575 – lakton kwasu glukonowego (uznany za bezpieczny)
- E576 – glukonian sodu (zalecana ostrożność)
- E577 – glukonian potasu (uznany za bezpieczny)
- E578 – glukonian wapnia (budzący wątpliwości)
- E579 – glukonian żelazawy (niebezpieczny)
- E585 – mleczan żelazawy (uznany za bezpieczny)
Wzmacniacze smaku
- E620 – kwas glutaminowy (budzący wątpliwości)
- E621 – glutaminian monosodowy (niebezpieczny)
- E622 – glutaminian monopotasowy (niebezpieczny)
- E623 – diglutaminian wapnia (budzący wątpliwości)
- E624 – glutaminian monoamonowy (budzący wątpliwości)
- E625 – diglutaminian magnezu (uznany za bezpieczny)
- E626 – kwas guanylowy (uznany za bezpieczny)
- E628 – guanylan dipotasowy (zalecana ostrożność)
- E629 – guanylan wapnia (zalecana ostrożność)
- E630 – kwas linozynowy (uznany za bezpieczny)
- E631 – inozynian disodowy (budzący wątpliwości)
- E632 – inozynian dipotasowy (zalecana ostrożność)
- E633 – inozynian wapnia (zalecana ostrożność)
- E634 – 5’rybonukleotyd wapnia (niebezpieczny)
- E635 – 5’rybonukleotyd disodowy (niebezpieczny)
- E640 – glicyna i jej sól sodowa (uznany za bezpieczny)
- E650 – octan cynku (uznany za bezpieczny)
Dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
- E900 – dimetylopolisiloksan (budzący wątpliwości)
- E901 – wosk pszczeli biały i żółty (uznany za bezpieczny)
- E902 – wosk candelilla (zalecana ostrożność)
- E903 – wosk karnauba (zalecana ostrożność)
- E904 – szelak (zalecana ostrożność)
- E905 – wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy (uznany za bezpieczny)
- E914 – utleniony wosk polietylenowy (budzący wątpliwości)
- E920 – L-cysteina (uznany za bezpieczny)
- E927b – karbamid (zalecana ostrożność)
- E950 – acesulfam K (niebezpieczny)
- E951 – aspartam (niebezpieczny)
- E952 – kwas cyklaminowy (niebezpieczny)
- E953 – izomaltoza (zalecana ostrożność)
- E954 – sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa (niebezpieczny)
- E955 – sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru) (budzący wątpliwości)
- E957 – taumatyna (zalecana ostrożność)
- E959 – neohesperydyna DC (uznany za bezpieczny)
- E962 – sól aspartamu-acesulfamu (niebezpieczny)
- E965 – maltitol (uznany za bezpieczny)
- E966 – laktitol (uznany za bezpieczny)
- E967 – ksylitol (uznany za bezpieczny)
- E1103 – inwertaza (budzący wątpliwości)
- E1105 – lizozym (budzący wątpliwości)
- E1200 – polidekstroza (uznany za bezpieczny)
- E1201 – poliwinylopirolidon PVP (niebezpieczny)
- E1202 – poliwinylopirolidon (niebezpieczny)