Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!

Składniki:
• 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg,
• 3 duże dojrzałe pomidory,
• 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy,
• mały ząbek czosnku,
• 100 g czerwonej papryki,
• 70 g kiełbasy,
• sól i świeżo zmielony pieprz,
• szczypta słodkiej papryki,
• 3 jajka,
• czerwona cebula,
• świeże pieczywo.

Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę.
Dusić na małym ogniu ok. 15 min.
Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne).
Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix.
Podawać ze świeżym pieczywem.