Przepisy Marty Tyborowskiej na Sylwestra w stylu „Zachodu”

Sposobów i pomysłów na spędzenie tej jedynej i niepowtarzalnej nocy jest wiele. Nowy Rok można witać na balach, w klubach, na miejskich placach, przed telewizorem oraz na tzw. „domówkach”. Z racji stosunkowo niewielkich kosztów, właśnie to ostatnie rozwiązanie cieszy się zdecydowanie największą popularnością. W związku z tym, że impreza sylwestrowa to jedyna taka okazja w roku, warto pomyśleć nad jego specjalną oprawą. Może więc zorganizować party osadzone w realiach Dzikiego Zachodu?



Po pierwsze, odpowiedni strój. O ile panowie mają zdecydowanie ułatwione zadanie – wystarczą przecież powycierane jeansy, kraciasta koszula, kamizelka, kapelusz, rewolwer i trzydniowy zarost aby przeistoczyć się w prawdziwego szeryfa rodem z dzikiego zachodu, o tyle problem mogą mieć kobiety. Ale od czego są wypożyczalnie strojów, w których w zasadzie każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Panie w strojach indiańskiej sqaw też mogą przecież prezentować się kobieco i niebanalnie.

Mając już zaplanowane przebranie czas pomyśleć o kolejnych elementach, które będą stanowiły dopełnienie wieczoru. Muzyka country? Obowiązkowo! A do tego specjalne konkurencje i zabawy: pojedynek rewolwerowców? Mini kasyno? Pomysłów może być naprawdę sporo. Nie zapominajmy jednak o rzeczy kluczowej dla dobrej sylwestrowej imprezy – oczywiście o jedzeniu. A to, co jasne również powinno idealnie współgrać z całością, dlatego warto sięgnąć do przepisów tradycyjnej kuchni teksańskiej.

– Teksas słynie z wołowiny i sosu bbq, który świetnie komponuje się z mięsem, dlatego na typowym teksańskim stole nie powinno zabraknąć tych dwóch tradycyjnych produktów. Możemy przygotować steki, chilli con carne czy też żeberka w sosie barbecue. Wiele osób mylnie uważa, że samodzielne przyrządzenie steku to wyczyn ponad ich umiejętności kulinarne. Wystarczy jednak porcja mięsa wołowego o grubości 2- 3 cm – antrykot lub rostbef. Steki smarujemy olejem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ze wszystkich stron, by zamknąć pory. Możemy wykończyć steki w piekarniku lub na patelni – mówi Marta Tyborowska, szef kuchni Restauracji Winchester.

Steki możemy wykonywać bez dodatków lub zaromatyzować je, dodając do zrumienionego mięsa masło, czosnek i świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek. Wyróżniamy 6 stopni wysmażenia steków, ale najbardziej znane są trzy: stek krwisty, średnio wysmażony i dobrze wysmażony.

Teksas, jak zresztą każdy teren pogranicza, charakteryzuje się licznymi wpływami wielu zamieszkujących ten obszar kultur. Stąd tak silne i widoczne są tam wpływy pobliskiego Meksyku, co także ma swoje odzwierciedlenie w kuchni.

Kolejną propozycją dania głównego może być więc wspomniane już chilli con carne- usmażone wołowe mięso z cebulą i czosnkiem, dodatkiem czerwonej fasoli i obowiązkowo papryczek chilli. Jak zaznacza szefowa kuchni z Winchestera nie zapominajmy przy tym o typowej dla tego miejsca, tradycyjnej przyprawie- kumin. Do chilli con carne możemy dodać kremowy serek i ser a otrzymamy chilli con queso- jedną z popularniejszych przystawek kuchni Tex-Mex, podawaną z czipsami z tortilli- nachosami.

– Sposobem na kulinarne urozmaicenie sylwestrowej nocy mogą być również przystawki z kuchni teksańsko – meksykańskiej takie jak: quasadilla, chimichanga, frito pie. Chrupiącą przystawką są chipsy z tortilli, które możemy zrobić sami. Placki tortilli kroimy na odpowiadający nam kształt i suszymy na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, do momentu aż staną się chrupiące – wyjaśnia Marta Tyborowska.

Nachosy świetnie komponują się z salsami, dipami na zimno jak i na gorąco. Najpopularniejsze jest guacamole- czyli dip wykonany z avocado z dodatkiem pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku, papryczki chilli, soku z limonki i przypraw. Możemy również przygotować dipy na ciepło. Potrzebne nam do tego będą: kremowy serek typu „cream cheese”, śmietana, ser cheddar lub mozarella, parmezan i odrobina majonezu oraz główny składnik smakowy np. szpinak lub papryka. Wszystkie składniki należy wymieszać i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Nachosy idealnie komponują się z dipami serwowanymi na gorąco, tworząc je z wykorzystaniem cream chees i dodatków: pieczonej papryki i czosnku. Całość zapiekamy w piecu a na koniec blendujemy, otrzymując kremową konsystencję.

Kolejną propozycją Marty Tyborowskiej z Winchestera są pieczone ziemniaki faszerowane wołowiną z dodatkiem sera cheddar, śmietany, smażonej cebulki i przypraw. Do faszerowania ziemniaków możemy użyć tez chilli con carne. Podajemy je z kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną oliwy z oliwek. Na teksańskim stole mogą się także znaleźć tortille z dowolnym składnikiem w środku – chilli con carne, warzywami, kurczakiem carry i kukurydzą.

– Oprócz przystawek i dań gorących pomyślmy też o deserze- oczywiście rodem wprost z dzikiego zachodu. Prostą a zarazem smaczną i efektowną propozycją jest tradycyjne ciasto kukurydziane lub texas sheet cake – podpowiada Marta Tyborowska, szefowa kuchni Restauracji Winchester.



Przepisy Marty Tyborowskiej na Sylwestra w stylu „Zachodu”

Żeberka BBQ

Składniki:

  • 2 paski żeberek
  • 8 łyżek ketchupu pikantnego
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Żeberka solimy wykładamy na blachę do pieczenia. Następnie wszystkie składniki do sosu mieszamy i zalewamy mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do miękkości ok. 2h.

Chilli con carne

Składniki:

  • 25 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryczki chili, posiekane w kosteczkę
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Przygotowanie

Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 30 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości i gotować następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając


Texańska Quasadilla z kurczakiem

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 łyżka miodu
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki sosu BBQ
  • 1 szklanka tarkowanego sera cheddar
  • 8 tortilli pszennych

Przygotowanie

Na łyżce oleju podsmażamy cebulę do momentu aż się z karmelizuje. Dodajemy miód i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni przyrządzamy kurczaka, do którego po chwili dodajemy sos bbq i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe składniki umieszczamy na jednym z placków tortilli posypujemy serem i nakrywamy kolejnym plackiem. Podgrzewaj tortille na patelni z każdej strony na złoty kolor ok. 5 min.

Chimichanga

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka jalapeno
  • Tarkowany ser cheddar
  • 4 duże placki tortilli
  • Sól, pieprz, papryka chilli – do smaku.

Przygotowanie

Cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy na brązowy kolor. Podsmażone mięso mieszamy z czerwoną fasolą. Doprawiamy do smaku. Na placki tortilli nakładamy gotowy farsz posypujemy serem i składamy w rulon zamknięty. Smażymy na rozgrzanym oleju 1-2 min z każdej strony. Bardziej lekkostrawną wersją jest upieczenie chmichangi w piekarniku. Podajemy je z kwaśna śmietaną i świeżymi listkami kolendry.

Guacamole

Składniki:

  • 6 dojrzałych avocado
  • 1 cebula czerwona pokrojona w kosteczkę
  • ½ papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
  • ½ soku z limonki

Sól

Przygotowanie

Myjemy warzywa. Avocado przecinamy na pół, wydrążamy miąższ. Lekko rozgniatamy za pomocą widelca, następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę, cebule czerwoną, chilli, czosnek i sok z limonki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

Dip szpinakowy na ciepło

Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 200 g kremowego serka
  • ½ szklanki śmietany
  • ¼ szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki parmezanu
  • ¼ szklanki mozzarelli
  • Pieprz Cayenne lub tabasco

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w 180 stopniach, do momentu, aż ser się rozpuści i uzyska lekko brązowy kolor. Ok. 20-30 min.

Frito pie

Składniki:

  • 1 opakowanie naciosów
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g pomidorów w puszce
  • 150g oliwek czarnych krojonych
  • 2 szklanki tarkowanego sera cheddar
  • Sól, pieprz, papryka chilli, oregano

Podsmażamy wołowinę na brązowy kolor. Dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory, cebulę. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku. Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno: naciosy, mięsny farsz, nachosy. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni prze 25 min. Po tym czasie posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 6 sztuk pieczonych lub gotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1/3 szklanki mleka 2 %
  • 6 łyżek masła
  • 1 szklanka tarkowanego sera
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzy czarnego
  • Boczek lub chorizo
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Upieczone ziemniaki przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ. Wydrążone środki ziemniaka mieszamy ze śmietaną, masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy trochę podsmażonego na chrupiąco boczku. Farsz wykładamy na łódeczki ziemniaczane posypujemy resztą boczku i tarkowanym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Podajemy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Texas sweet cake

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 kostka masła
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka gorącej wody lub kawy

Polewa

  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pecans

Przygotowanie

Do miski wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Natomiast jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy mieszamy w oddzielnej misce. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kakao idolewamy wodę lub kawę. Zagotowujemy. Następnie uzyskaną czekoladę wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wymieszane mokre składniki z drugiej miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę na ciasto przelewamy do formy o wymiarach 18- 12 cm i pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut.

Polewa

Do rozpuszczonego masła dodajemy kakao. Następnie maślankę, wanilię i cukier puder.

Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Po czym dodajemy orzechy. Następnie polewę wylewamy na jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto przed wydaniem należy schłodzić.

Ciasto kukurydziane

Składniki:

  • 250 g maki kukurydzianej
  • 250 g cukru
  • 6 średnich jaj
  • 2 średnie pomarańcze
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • Szczypta soli

Pomarańcze gotujemy ok. 1 -1,5 godziny. Po tym czasie studzimy owoce. Przekrajamy na ćwiartki i miksujemy razem z mąką, cukrem i jajkami przez 30 s.