Najlepszy świąteczny sernik poznaj sposoby, jak go przygotować

przepis na sernik

Choć tegoroczne święta mogą różnić się od tych, jakie pamiętamy i na które czekamy, to z pewnością jest to czas, gdy myślami jesteśmy z najbliższymi i składamy sobie świąteczne życzenia. Chcąc życzyć bliskim wszystkiego co najlepsze, ugotujmy i upieczmy świąteczne dania z tego, co najlepsze!

Pamiętajmy, że niezależnie od okoliczności – święta muszą być smaczne! Postawmy więc na sprawdzone przepisy i najlepsze produkty, które pomogą nam wyczarować wspaniałe i pyszne potrawy. Niech Święta Bożego Narodzenia będę pełne zdrowia, spokoju i ciepła, a zapach świeżo upieczonego sernika przywoła najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.



Sernikowy zawrót głowy

Sernik to jedno z ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Jego historia sięga aż starożytnej Grecji i Rzymu, a w kolejnych stuleciach przepis na sernik rozprzestrzeniał się po całym świecie, czego dowodem są jego liczne warianty. Znamy sernik nowojorski, japoński, wiedeński, krakowski – z charakterystyczną kratką na wierzchu oraz kaszubski sernik z ziemniakami. Dostępne są także przepisy na sernik królewski, na zimno, z polewą, z rosą, sernik Raffaello czy sernikobrownie. Sernik może być przygotowywany na kruchym spodzie, na biszkoptach, herbatnikach lub bez spodu. Możliwości jest bez liku. Niezależnie od wariantu i dodatków niezmiennie najważniejszym jego składnikiem jest dobrej jakości twaróg!

Poznajcie zasady oraz wskazówki, o których warto pamiętać, by cieszyć się najlepszym smakiem tego popularnego świątecznego ciasta. Dzięki nim upieczecie najlepszy sernik w swoim życiu!

Najlepsze składniki

Najważniejsze jest wybranie dobrego twarogu i sprawdzonego przepisu. Najlepszy sernik powstanie z tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Jeśli nie chcemy poświęcać czasu na mielenie, warto sięgnąć po najwyższej jakości twaróg mielony. Należy zwrócić uwagę, żeby nie miał on zbyt „wodnistej” konsystencji i miał prosty skład.

Jako baza najlepszego świątecznego sernika doskonale sprawdzi się Twaróg Sernikowy z Piątnicy. To idealne połączenie serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu. Dzięki temu dodawanie masła lub innego tłuszczu do sernika nie jest potrzebne. Twaróg Sernikowy z Piątnicy zapewnia także idealną wilgotność ciasta. Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyjątkowo kremowego sernika, warto do twarogu dodać Ser Mascarpone z Piątnicy. Charakteryzuje się on gładką, aksamitną konsystencją i naturalnie słodkim, śmietankowym smakiem. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dzięki niemu nasz sernik nabierze wyjątkowego smaku!

Tajniki pieczenia

Pieczenie sernika to nie lada sztuka! Im niższa temperatura pieczenia, tym lepiej. Najlepiej piec sernik w piekarniku nastawionym na grzanie góra-dół, bez termoobiegu. By sernik miał gładką powierzchnię i był idealnie upieczony należy najpierw piec go 90 min. w temperaturze 160°C, a następnie bardzo powoli studzić. Przez 30 min. ciasto powinno odpoczywać po pieczeniu w zamkniętym piekarniku, potem przez kolejne 30 min. stygnąć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wyciągamy sernik z tortownicy i po osiągnięciu temperatury pokojowej wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Sernik można też upiec w kąpieli wodnej, w ten sposób uzyskamy ponadprzeciętną wilgotność ciasta. Na najniższym poziomie piekarnika stawiamy pojemnik z wrzącą wodą bądź wypełniamy wrzątkiem blachę z piekarnika, a nad nią umieszczamy sernik. Opcjonalnie formę z sernikiem owijamy folią aluminiową i wstawiamy bezpośrednio do blaszki z wrzącą wodą. Taki sposób pieczenia gwarantuje, że sernik piecze się równomiernie, dzięki czemu jest wilgotny i nie pęka.

Należy pamiętać, że pieczenie sernika wymaga dużej cierpliwości. Warto poświęcić temu wypiekowi czas i serce, bo jak mówi Babcia Eugenia w reklamie Piątnicy: „przed świętami to musi być dużo miłości i spokoju, bo ciasto nie urośnie!”.


Sernikowe tips&trics

Aby sernik wyrósł, był wyjątkowo lekki i puszysty wszystkie składniki do jego przygotowania należy wyjąć z lodówki min. 2 godziny wcześniej, tak by miały temperaturę pokojową.

Jeśli chcemy by sernik był wyjątkowo kremowy i wilgotny – zrezygnujmy z mąki. Jeśli zależy nam na bardziej zwartej konsystencji wypieku – do twarogu można dodać trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej. Ważne, by była ona wcześniej przesiana!

Pamiętajmy także, że masa nie powinna zostać zbytnio napowietrzona, dlatego składniki powinny być miksowane krótko!

Jak przygotować najlepszy świąteczny sernik? Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu Babci Eugenii!

Przepis na Sernik świąteczny z Piątnicy. Najlepszy.

Potrzebne będą:

  • tortownica o średnicy min. 28 cm
  • mikser lub robot planetarny

Ciasto kruche

Składniki:

  • Masło Ekstra Piątnica 200 g
  • Mąka pszenna 300 g
  • Cukier 75 g
  • Jajko 1 szt.

Masło i jajko powinny być prosto z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito.
  2. Masło pokrój w kostkę i połącz z mąką.
  3. Dodaj jajko i cukier i wyrabiaj do połączenia składników.
  4. Rozwałkuj ciasto i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
  5. Włóż do lodówki na 30 min.

Piecz 20 min w temperaturze 180°C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Masa serowa

Składniki:

  • Twaróg Sernikowy Piątnica 1 kg
  • Mascarpone Piątnica 250 g
  • Śmietana 18% Piątnica 200 g
  • Żółtka 6 szt.
  • Cukier 200 g
  • Cukier waniliowy 30 g
  • Skórka z jednej pomarańczy – 1 łyżka
  • Białka 6 szt.

Ser, mascarpone, śmietanę i jajka wyjmij 2h przed pieczeniem z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Ser twarogowy i mascarpone zmiksuj w dużej misie ze 150 g cukru i cukrem waniliowym do połączenia składników.
  2. Do masy serowej dodaj śmietanę, skórkę pomarańczową i znów chwilę miksuj.
  3. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj krótko do połączenia składników.
  4. Ubij białka z 50 g cukru na sztywno i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką do masy serowej.
  5. Gotową masę przełóż do tortownicy z upieczonym kruchym spodem.

Piecz 90 min w temperaturze 160°C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw sernik na kolejne 30 min. w zamkniętym piekarniku. Kolejne 30 min. studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik przed konsumpcją powinien być chłodzony w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).

Życzymy bliskim tego co najlepsze więc gotujemy z tego co najlepsze. Pysznych Świąt!