Przepisy – Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity

W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu – z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku – powstała pyszna zupa.



Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował zupełnie niezamierzenie. Z marką Appetita nie ma miejsca na przypadki. Korzystając z przepisu na Apetyczny żurek w chlebie Appetita, można wyczarować wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i świątecznych gości. Chętni mogą się pokusić o własnoręczne przygotowanie zakwasu, domowej białej kiełbasy czy chlebków do żurku.

Apetyczny żurek w chlebie Appetita

Składniki:

Bulion:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • ok. 500 g żeberek

Żurek:

  • 2-3 białe kiełbasy
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
  • 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

Do podania:

  • jajko na twardo
  • śmietana
  • małe chlebki z wydrążonym środkiem

Sposób przygotowania:

  • Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju.
  • Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem.
  • Następnie przecedzić bulion.
  • Do gotowego wywaru dodać Przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku.
  • Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut.
  • Przed podaniem zabielić zupę śmietaną.
  • Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.


Dla chętnych: Zakwas na żurek

Składniki:

  • 1 l przegotowanej ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 piętka chleba na zakwasie
  • 2-3 Liście laurowe Appetita
  • 3-5 ziaren Ziela angielskiego Appetita

Sposób przygotowania:

  • Do słoika wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać.
  • Dodać chleb, czosnek i przyprawy.
  • Następnie przykryć słoik lnianą ściereczką, odstawić go w ciepłe miejsce na 4 dni.

Dla chętnych: Biała kiełbasa do żurku (ok. 1 kg)

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej b/k
  • 200 g łopatki wieprzowej b/k
  • 150 g podgardla wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 18 g soli
  • 2 g cukru
  • 2 g Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 g Majeranku Appetita
  • 100 ml lodowatej wody
  • jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania:

  • Pokroić łopatkę w bardzo małą kostkę, karkówkę i podgardle zmielić w maszynce do mielenia mięsa (małe oczka).
  • Zmielić pieprz, rozetrzeć z solą zmiażdzony czosnek.
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, dolać lodowatą wodę, wyrabiać aż masa stanie się kleista.
  • Całość przykrytą lnianą ściereczką odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny.
  • Kilkakrotnie, delikatnie letnią wodą przelać w środku jelita, potem wymoczyć je w czystej zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie je odsączyć.
  • Przy pomocy maszynki z nasadką do nadziewania kiełbas napełnić jelita przygotowaną masą.
  • Dzielić je na odcinki o długości ok. 12 cm, które na końcach należy związać.
  • Białą kiełbasę należy obsuszyć w chłodnym i przewiewnym miejscu przez dobę, a następnie sparzyć.
  • Kiełbasę włożyć do gorącej wody (ok. 70-75 stopni, wody nie wolno zagotować) i parzyć przez 20-30 minut.

Dla chętnych: Chlebki do żurku

Składniki:

  • 50 dkg mąki razowej
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka Kminku całego Appetita

Sposób przygotowania:

  • Mleko przelać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże i cukier.
  • Wsypać mąkę razową, dokładnie wymieszać.
  • Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Następnie dodać sól, kminek i zamieszać.
  • Dodać przesianą mąkę pszenną.
  • Połączyć wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto.
  • Uformować małe bochenki, ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć blachę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto posmarować wodą.
  • Piec 50-60 minut w temp. 190 stopni.
  • Po ostudzeniu ściąć gory bochenków, wydrażyć miąższ i wlewać żurek do chlebków.