Przepisy – Wielkanocne ucztowanie

Zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla żuru czy barszczu białego – pyszna i delikatnie ostra, dzięki dodatkowi chrzanu. Tarta z białą kiełbasą, z dodatkiem serów to pomysł na elegancką przystawkę – chrupiące ciasto francuskie i doskonale skomponowany farsz zachwyci bogatym połączeniem smaków. Hitem naszego świątecznego menu może stać się terrina, czyli wykwintny specjał rodem z kuchni francuskiej.



Zupa chrzanowa z kiełbasą białą Sokołów Naturrino

Liczba porcji: 4-6

czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki:

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.
  • Boczek surowy wędzony Sokołów – 1 op.
  • Cebula – 2 szt.
  • Wywar mięsno-warzywny/bulion – 2 l
  • Chrzan – 3 łyżki
  • Żurek – 250 ml
  • Jajka – 4 sztuki
  • Olej – 30 ml
  • Świeży majeranek
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w paski, a boczek – w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić ją do skrystalizowania. Dodać boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek podsmażać do uzyskania złocistego koloru.
Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową Naturrino.

Tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

Liczba porcji: 4

czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki:

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.
  • Gotowe ciasto na tartę – 1 op.
  • Por – 1 sztuka
  • Ser kozi – 1 op.
  • Ser pleśniowy – 1 op.
  • Cebula – 1 szt.
  • Śmietana 36% – ok. 50-100 ml
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Formę do ciasta na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć na formie do tarty i dopasować do formy. Widelcem nakłuć spód ciasta. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia.

Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180° przez 15 minut. 3 pęta białej kiełbasy pokroić na plasterki, a następnie plasterki przekroić na pół. Cebulę oraz korzeń pora pokroić w paski. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia. Na patelnię dodać cebulę. Wymieszać dokładnie składniki. Podsmażać do skarmelizowania. Dodać pora. Wszystko podsmażyć przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietaną, wymieszać i podsmażać przez kilka minut.Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z patelni, rozkładając go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Posypać rozdrobnionym serem kozim i pleśniowym. Wstawić do piekarnika na 5 minut i piec w temperaturze 180°.

Terrina z kiełbasą białą wieprzową Naturrino

Czas przygotowania: ok. 100 minut

Składniki:

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino -1 pętko
  • Mięso z karkówki Sokołów Uczta świeżość i smak – 500 g
  • Marchewka baby – 1 op.
  • Brokuł – 100 g
  • Kalafior – 100 g
  • Śmietanka 36% – ok. 300 ml
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Marchewkę pokroić wzdłuż na pół. Kalafiora i brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek. 1 pęto kiełbasy pokroić na plastry.

Rozdrobnić mięso (np. w blenderze) na jednolitą masę. Dodać śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksować przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać. Połowę powstałej masy przełożyć do formy. Następnie wyłożyć na środku całe jajka, po bokach jajek ułożyć marchewkę, brokuł i kalafiora. Wyłożyć plastry kiełbasy. Przykryć pozostałą częścią masy. Terrinę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 140° przez ok. 60-70 minut.