Spaghetti to włoskie danie, cieszące się popularnością na każdej szerokości geograficznej – nieomalże na równi z pizzą. Najsłynniejszym jest oczywiście alla bolognese, jednak warto poszukać innych rozwiązań, by odkryć nowe ciekawe smaki. Prezentujemy 3 pomysły na wyśmienite, włoskie spaghetti!



Pietruszkowe Pesto z cieciorką!

Potrzebne będą:

  • makaron spaghetti,
  • Cieciorka Bonduelle,
  • pęczek pietruszki,
  • 30 gram pestek słonecznika,
  • ząbek czosnku, oliwa z oliwek,
  • starty parmezan,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron al dente.
  2. Na suchej, małej patelni prażymy pestki słonecznika.
  3. Natkę pietruszki myjemy i kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Cieciorkę Bonduelle i wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy przez 3-5 minut.
  5. Przygotowane Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem.
  6. Całość posypujemy startym parmezanem.

Z ricottą, szpinakiem i łososiem!

Potrzebne nam będą:

  • około 200 gram makaronu spaghetti,
  • 250 gram ricotty,
  • 1000 Listków Szpinaku,
  • 100 gram wędzonego łososia,
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól oraz ziołowy pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szpinak dusimy na maśle.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy.
  3. Dodajemy ricottę oraz drobno porwane kawałki łososia.
  4. Mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Część łososia można odłożyć do dekoracji dania.
  6. Makaron gotujemy al dente.
  7. Z sosem mieszamy tuż przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu.

Z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami!

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • Szpinak Siekany w Kulkach Bonduelle,
  • pół piersi z kurczaka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • kruszony parmezan,
  • tymianek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  2. Czosnek przeciśnięty przez praskę podduszamy na odrobinie oliwy na patelni.
  3. Dodajemy Szpinak Siekany w Kulkach.
  4. Kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i dodajemy do szpinaku i czosnku.
  5. Po usmażeniu kurczaka dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki, tymianek, sól i pieprz do smaku.
  6. Opcjonalnie można dodać również odrobinę białego lub czerwonego wina.
  7. Nakładamy makaron na talerz, nakładamy dodatki i posypujemy pokruszonym parmezanem.
  8. Jeśli lubisz pestki słonecznika lub orzechy włoskie, możesz trochę ich użyć- wspaniale skomponują się z resztą składników!

Inne artykuły o podobnej tematyce