Smalec jest dodatkiem, który będzie świetnie komponował się na Twoim talerzu z resztą śniadania lub popołudniowej przekąski. Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem świetnie pasuje do chrupiącego pieczywa z ogórkami kwaszonymi lub małosolnymi.
Składniki
- 500 g Boczek
- 4 ząbków Czosnek
- 1 Cebula
- 2 łyżek Majeranek
- 1 trochę Sól
- 1 trochę Pieprz czarny
Przygotowanie
- Słoninę mielimy w maszynce. Mieszamy co chwilę, aby
się nie roztopiła. - Obieramy cebulę i czosnek.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę, a czosnek przepuszczamy
przez wyciskacz i dodajemy do smalcu, który się już
przetopił. - Na koniec dodajemy sól, pieprz i majeranek. Przelewamy
do miseczki.
przepis ze strony winiary.pl
Obraz pasja1000 z Pixabay