Przepisy – Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem

Smalec jest dodatkiem, który będzie świetnie komponował się na Twoim talerzu z resztą śniadania lub popołudniowej przekąski. Smalec z czosnkiem, cebulką i majerankiem świetnie pasuje do chrupiącego pieczywa z ogórkami kwaszonymi lub małosolnymi.



Składniki

  • 500 g Boczek
  • 4 ząbków Czosnek
  • 1 Cebula
  • 2 łyżek Majeranek
  • 1 trochę Sól
  • 1 trochę Pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Słoninę mielimy w maszynce. Mieszamy co chwilę, aby
    się nie roztopiła.
  2. Obieramy cebulę i czosnek.
  3. Cebulkę kroimy w kosteczkę, a czosnek przepuszczamy
    przez wyciskacz i dodajemy do smalcu, który się już
    przetopił.
  4. Na koniec dodajemy sól, pieprz i majeranek. Przelewamy
    do miseczki.

przepis ze strony winiary.pl


Obraz pasja1000 z Pixabay