Przepisy – Słodkie przekąski – Ciasto majonezowe z mrożonymi malinami

Majonez kojarzy nam się raczej z wytrawnymi potrawami. Doskonale podkreśla smak kanapek, sałatek czy innych słonych przekąsek. Niewiele osób wie, że ten popularny sos, to także idealny dodatek do… ciast! Dzięki niemu wypieki stają się bardziej wilgotne i dłużej pozostają świeże, dlatego zdecydowanie warto jest wykorzystać go do przygotowania ciasta majonezowego czy tradycyjnej babki.

Jeżeli chcemy użyć majonezu do domowych wypieków, warto postawić na produkt o dobrym, naturalnym składzie. Na przykład Majonez Kielecki zawiera jedynie cztery składniki: olej rzepakowy, żółtka jaj kurzych, musztardę oraz olej – bez żadnych substancji konserwujących. Taki produkt możemy śmiało dodać do ciasta! Przedstawiamy dwa przepisy z dodatkiem majonezu.



Ciasto majonezowe z mrożonymi malinami

Idealne ciasto powinno być wilgotne, miękkie i baaardzo aromatyczne. Pytanie tylko, co zrobić, żeby udało nam się właśnie takie? Możemy wykorzystać jeden sekretny składnik, dzięki któremu ciasto będzie dokładnie takie, jakie powinno być. Jaki to składnik? Majonez Kielecki!

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie potrzebne składniki zagniatamy i mieszamy ze sobą, po czym schładzamy przygotowaną masę w lodówce przez około 20 minut. Następnie przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od przełożenia Majonezu Kieleckiego, jajek, śmietany i cukru do dużej miski i połączenia ich ze sobą za pomocą miksera. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, po czym znowu miksujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia, układamy maliny i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Smacznego!

Babka cytrynowo – majonezowa

Cytrynowa babka to pyszne ciasto na każdą okazję. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak może być naprawdę zachwycający. Olej lub masło, pojawiające się w tradycyjnej wersji tego przepisu, możemy zastąpić majonezem, dzięki czemu ciasto dłużej zachowa swoją świeżość. A co jeśli chcemy chociaż trochę „odchudzić” naszą babkę? Wykorzystajmy Majonez Kielecki lekki!

Czego potrzebujemy?

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 4 jajka
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2/3 szklanki cukru

Obie mąki oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem. Kiedy powstanie jasna, puszysta masa, dodajemy Majonez Kielecki lekki oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Na koniec dosypujemy sypkie składniki, delikatnie łączymy z masą i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Ciasto po wystudzeniu możemy oblać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Inne artykuły o podobnej tematyce