Przepis – Sałatkowe S.O.S. – inspiracje na sałatki na progu wiosny

Przepis – Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem

Po długiej zimie z niecierpliwością wypatrujemy pierwszych sygnałów wiosny. Potrzeba kontaktu ze słońcem nie jest tego jedynym powodem. Zimowe jadłospisy, w których królują rozgrzewające dania jednogarnkowe: zupy, gulasze i bigosy, większości z nas zdążyły się znudzić. Co zrobić, kiedy wyjątkowo dokucza nam tęsknota za świeżymi, chrupiącymi warzywami i przygotowywanymi z nich kolorowymi sałatkami? Szef kuchni Knorr chętnie przypomni o produktach, które znakomicie smakują nawet zimą i uprzyjemnią oczekiwanie na upragnione wiosenne przysmaki.



Gdy do wiosny daleko, pasjonaci gotowania chętnie stawiają na warzywa mrożone oraz kiszonki. Bardzo słusznie, lecz czy coś może równać się ze smakiem świeżych produktów? Istnieje bardzo dużo propozycji całorocznych, które smakują wyśmienicie niezależnie od daty w kalendarzu. Można wymienić również całkiem sporo warzyw, które właśnie zimą prezentują się doskonale. Wiele z nich śmiało można łączyć z innymi składnikami, by tworzyć apetyczne i kolorowe sałatkowe kompozycje.

Warzywa na okrągło

Nie powinny pojawiać się na stołach jedynie w formie niewielkiej porcji surówki do obiadu. Wystarczą odrobina chęci i garść inspiracji, by włączanie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu szybko weszło w nawyk. Dzień rozpoczęty gęstym koktajlem z pewnością będzie udany. Potem na scenę wkraczają sałatki. Są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub lunch podczas pracy. Również sałatka w formie przekąski to świetny pomysł. Stanie się ona też znakomitą propozycją na kolację. Ponadto sałatki sprawdzą się w charakterze wyszukanej przystawki – w sam raz na przyjęcia albo romantyczny posiłek we dwoje.

Zastanawiacie się pewnie, jakich składników użyć, gdy nowalijek jeszcze brak lub pokazują się bardzo nieśmiało? Szef kuchni Knorr poleca kreatywne tworzenie kompozycji, w których mogą pojawiać się szpinak, jarmuż, rukola, sałata lodowa dostępne w sklepach przez cały rok, także zimą. Łączcie je z kolorowymi paprykami oraz burakami. Przekonajcie się, że szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem to świetna alternatywa dla spowszedniałych kanapek i zawiesistych zimowych zup.

 

Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g młodych liści szpinaku
  • 1 burak gotowany
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 50 g sera koziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki Chili z Indii Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wymieszaj w misce z łyżką miodu i chili. Możesz je również delikatnie posolić. Następnie rozłóż orzechy na blasze do pieczenia, na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 5-7 minut. Poczekaj do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomarańcze sparz, osusz, otrzyj ze skórki i wytnij z nich cząstki. Upieczonego wcześniej buraka oraz koper włoski zetrzyj na tarce w cienkie plastry.
  3. W misce połącz oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody lub soku, który powstał na skutek wycinania pomarańczy. Wsyp saszetkę Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  4. Przygotuj duży półmisek. Rozłóż na nim liście szpinaku, pomarańcze, kawałki koziego sera, plastry buraka, kopru włoskiego oraz orzechy. Sałatkę polej sosem.