Przepisy – Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Roszpunka warzywna jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych żelaza, a także witamin A i C. Z liści roszpunki przyrządza się sałatki. Posiada neutralny, lekko orzechowy smak.



WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

  • 3 garście Roszponki marki Eisberg
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 150 g sera koziego
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów krojonych w słupki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki.
  2. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
  3. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  4. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
  5. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię, pokruszony ser kozi
    i roszponkę.
  8. Całość posypać migdałami i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Inne artykuły o podobnej tematyce