Przepisy – Przekąski ślimaczki z tortilli z szynką i serem

Składniki:

  • 150 g szynki masarza Masarnia u Józefa
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 2 placki tortilli
  • 4 łyżki majonezu
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki ketchupu
  • suszone oregano

Sposób przygotowania:

  • Majonez mieszamy z ketchupem.
  • Papryczkę chilli drobno kroimy, dodajemy do sosu.
  • Placki tortilli smarujemy sosem, posypujemy tartym serem i oregano. Układamy pokrojoną na kawałki szynkę.
  • Tortille zwijamy w ciasny rulon.
  • Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika (aby ułatwić krojenie).
  • Po wyjęciu z zamrażalki za pomocą ostrego noża kroimy tortille w plasterki o grubości ok. 2–3 cm.
  • Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10–15 minut.