Kiełbasa wędzona, biała, parzona – Dobra, bo polska.

Biała, parzona, wędzona. Serwowana jako samodzielne danie lub jako dodatek, wzbogacający smak potraw. Tradycyjna, polska kiełbasa, nie ma sobie równych. Kto próbował zagranicznej wersji tego produktu wie, że nic nie jest w stanie zastąpić bogactwa smaku i aromatu kiełbasy przygotowanej według rodzimych receptur. Sprawdźcie, jakie pyszności można stworzyć z tym prostym i często niedocenianym składnikiem polskiej kuchni.

Kiełbasa to prosty, a jednocześnie smaczny i pożywny składnik, który warto docenić w naszym menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Zaspokoi głód, zapewniając jednocześnie energię na dłużej. Można zwyczajnie pokroić ją na kanapkę, podpiec, usmażyć lub spróbować przygotować pyszne potrawy z kiełbasą w roli głównej. Podpowiadamy, jak z jej najbardziej popularnych rodzajów, stworzyć dania, które zaspokoją gusta każdego smakosza polskiej kuchni.



Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 ml zsiadłego mleka

Składniki na farsz:

  • 300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy
z przygotowanym farszem.

Zalewajka

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 300-350 g kiełbasy swojskiej (np. od JBB Bałdyga)
  • 150 g boczku z beczki #JBB
  • 5 suszonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmaż w garnku na oleju. Następnie dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut. Do wywaru wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz drobno pokrojony boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec połącz zupę ze śmietaną i doprowadź całość do wrzenia. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.




Pajda ze smażoną kiełbasą

Składniki:

  • kiełbasa swojska (np. od JBB Bałdyga)
  • 2 cebule
  • kilka ogórków konserwowych
  • smalec do smażenia
  • szczypiorek
  • ulubione pieczywo

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Na smalcu podsmaż kiełbasę, po chwili dodaj do tego cebulę. Smaż kilka minut. Na pieczywie ułóż smażoną kiełbasą z cebulą. Na to ułóż plasterki ogórka i szczypiorek.