Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące. Placki ziemniaczane przyrządzamy ze startych tartych ziemniaków, mąki i jajka. Całość należy wymieszać na jednolitą masę. Placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Placki ziemniaczane podajemy na słono, np. z sosami mięsnymi, jak i na słodko.

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 30 min

Poziom: łatwy

Składniki

  • 90 dag Ziemniaki
  • 1 Cebula
  • 1 Jajko
  • 45 g Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 1 trochę Pieprz
  • 1 łyżka Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy.
    Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków
    (najmniejsze oczka)
  2. Dodajemy jajko i mąkę pszenną – 3 duże łyżki.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do
    uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki
    masy na jednego placka
  5. Smażymy na złoto, 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same.

Inne artykuły o podobnej tematyce


Obraz Manfred Richter z Pixabay