Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące. Placki ziemniaczane przyrządzamy ze startych tartych ziemniaków, mąki i jajka. Całość należy wymieszać na jednolitą masę. Placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. Placki ziemniaczane podajemy na słono, np. z sosami mięsnymi, jak i na słodko.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 min
Poziom: łatwy
Składniki
- 90 dag Ziemniaki
- 1 Cebula
- 1 Jajko
- 45 g Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
- 1 trochę Pieprz
- 1 łyżka Olej rzepakowy
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy.
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków
(najmniejsze oczka) - Dodajemy jajko i mąkę pszenną – 3 duże łyżki.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do
uzyskania jednolitej konsystencji. - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki
masy na jednego placka - Smażymy na złoto, 2-3 minuty z każdej strony.
- Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same.
Inne artykuły o podobnej tematyce
Obraz Manfred Richter z Pixabay