Przepisy – 5 pomysłów na pyszną Wielkanoc

Wielkanocne zupy tutaj sprawa tylko pozornie wydaje się oczywista. Żurek lub barszcz biały to w większości domów punkt obowiązkowy. Próbowaliście kiedyś serwować je w wydrążonym chlebku? Już na pierwszy rzut oka wiadomo, że mamy do czynienia z wyjątkową okazją. Kucharze, którzy poszukują odmiany, powinni spróbować wyrazistej szczawiowej lub wielkanocnej zupy chrzanowej.



Wielkanocna zupa chrzanowa

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 surowe białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 15 g chrzanu
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 80 ml oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 litry bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij ją w garnku na oleju. Następnie dodaj mąkę i wszystko zasmaż.
  2. Przygotuj 2 litry bulionu drobiowego według ulubionego przepisu i zalej nim zasmażkę. Do całości wrzuć kiełbasę i dopraw Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr. Wywar gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, lekko ją ostudź i pokrój w plasterki.
  3. Ugotuj jajka na twardo, po czym posiekaj je albo zetrzyj na tarce.
  4. Do zupy dodaj chrzan i śmietanę. Gotuj jeszcze raz przez około 15 minut do momentu, aż danie przejdzie smakiem chrzanu.
  5. Na koniec wrzuć do zupy plastry kiełbasy oraz posiekane jajka. Danie serwuj z dodatkiem natki pietruszki.

Obiad – świętowania ciąg dalszy

Podczas Wielkanocy trudno oddalać się od stołu – w końcu czeka nas tam mnóstwo smakołyków. Często jednak pojawia się dylemat pt. „co podać w charakterze dania głównego?”. Tradycyjne przysmaki mięsem stoją, ale niech będzie to coś innego niż klasyczny schabowy. To doskonała okazja do wypróbowania kurczaka albo kaczki pieczonych w całości. Królik podany w delikatnym sosie również podkreśli rangę wydarzenia. Dzięki radom szefa kuchni Knorr bez trudu przygotujecie pieczeń rzymską z jajkiem, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda.


Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka bez kości
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
  • 7 jajek
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
  2. Do indyka dodaj łyżeczkę chili, Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
  3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
  4. Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.

Słodki akcent

Nie ma świętowania bez deseru! Tradycja nakazuje przygotowanie kolorowego mazurka. Z jego dekoracją naprawdę można zaszaleć. Użyjcie do tego płatków migdałowych, wiórków kokosowych, rodzynek, orzechów, kandyzowanych owoców. Nie można zapomnieć o wielkanocnych babach. Ich charakterystyczny kształt sprawia, że stają się najlepszą dekoracją odświętnie przybranego stołu. Cytrynowa, rumowa, a może marchewkowa? Apetycznych możliwości nie brakuje!