Przepisy na potrawy wielkanocne

Przygotuj wyjątkowe śniadanie wielkanocne i pyszne tradycyjne dania! Pyszne przepisy Matki Natury na Wielkanoc. Potrawy wielkanocne. Najlepsze pomysły, inspiracje i przepisy na wielkanocne dania.



Sałatka warzywna

Składniki:

  • 1 opak. marchewki z groszkiem Hortex
  • 4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania.

Żurek Wielkanocny

Składniki:

Zakwas na żurek:

  • 50 g mąki żytniej
  • 250 ml przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Żurek:

  • Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
  • 3 białe kiełbasy
  • zakwas na żurek (przepis powyżej)
  • 100 ml śmietany do zup 18%
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • jajka na twardo do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.

Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

Schab nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Składniki:

  • Szpinak liście Hortex
  • 1 – 1,5 kg schabu bez kości
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 70 g sera feta
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C.

Kremowy sernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Składniki:

Na spód:

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła

Na sernik:

  • Czarna porzeczka Hortex – 1 opak.
  • 1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego
  • 200 g mascarpone
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • 5 jaj
  • Na konfiturę:
  • 200 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce.

Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik.