Przepisy – Krokiety z ziemniaków

Krokiety z ziemniaków mogą być smakowitą alternatywą dla krokietów z mięsem. Są niezwykle aromatyczne dzięki zawartości sera żółtego i pysznie chrupią w zębach za sprawą złocistej panierki. Najlepiej podawać je z buraczkami lub kompozycją zielonych sałat.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 96 min

Poziom: łatwy

Składniki

  • 750 g Ziemniaki
  • 25 g Masło
  • 3 Jajko
  • 1 trochę Sól
  • 1 trochę Pieprz czarny
  • 1 trochę Gałka musztardowa starta
  • 1 szklanka Mąka
  • 1 szklanka Bułka tarta
  • 150 g Ser żółty
  • 1 trochę Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Dokładnie wypłukać ziemniaki i ugotować w mundurkach
    w niewielkiej ilości wody. Lekko osolić.
  2. Przestudzić, obrać i rozetrzeć.
  3. Stopić masło w rondelku. Jajka dokładnie ubić. Zetrzeć
    ser na drobnej tarce.
  4. Zrobić puree z ziemniaków z masłem, jajkami, startym
    serem i odrobiną mąki na gładką masę. Doprawić solą,
    pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Pozostawić na ok. 30 minut.
  6. Podzielić masę na cztery części, posypać stolnicę mąką i
    ręcznie formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić
    wałeczki na kawałki długości 4 cm.
  7. Obtoczyć tak przygotowane krokiety w bułce tartej i
    smażyć we frytkownicy lub w garnku na głębokim oleju
    na złoty kolor.
  8. Krokiety wyjmować łyżką cedzakową i po odsączeniu z
    oleju podawać na gorąco najlepiej z zieloną sałatą.

Obraz Ralf Gervink z Pixabay


Inne artykuły o podobnej tematyce