Przepisy – Jak przygotować śniadanie z pomysłem?

Kto powiedział, że śniadanie musi składać się wyłącznie z prostej jajecznicy czy kanapki z wędliną lub serem? O ile w tygodniu często goni nas czas, o tyle w sobotę i niedzielę pozwólmy sobie na poranną ucztę dla podniebienia. Polecamy przepisy na wyjątkowe śniadania, po których dzień od razu stanie się przyjemniejszy.

W weekend, kiedy nareszcie nie musimy spieszyć się do pracy, szkoły czy innych obowiązków, cieszmy się prostymi czynnościami, które w tygodniu wykonujemy niejako automatycznie, jak np. przygotowywanie śniadania. Przyrządzone z pomysłem i ze składników, które dostarczą nam energii na cały dzień, może stać się cotygodniowym rytuałem, który pozwoli pełniej celebrować te wolne chwile. Wypróbujcie przepisy, które odmienią prosty posiłek w ucztę dla podniebienia.

Tosty z bekonem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • boczek z wędzarni JBB
  • chleb tostowy
  • liście świeżego szpinaku
  • parmezan
  • masło
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kawałek folii spożywczej posmaruj masłem, wybij jajko i zwiń w szczelną paczuszkę. Wrzuć na gotującą się wodę i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Plasterki boczku podsmaż na suchej patelni. Chleb tostowy opiecz w tosterze. Podpieczoną kromkę posmaruj masłem. Ułóż liście świeżego szpinaku, połóż jajko i plasterki boczku. Na koniec zetrzyj kawałki parmezanu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Omlet ziemniaczany

Składniki:

  • kiełbasa biała rusztowa (np. od JBB Bałdyga)
  • 300 g ziemniaków w mundurkach
  • 4 jajka
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • cebula
  • papryczka chilli
  • starty ser cheddar
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Podsmaż na oliwie plasterki kiełbasy, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i papryczkę chilli. Przełóż składniki na ręcznik papierowy. Ziemniaki pokrój w plasterki, podsmaż. Dodaj do nich kiełbasę z cebulą i chilli. Jajka połącz ze śmietanką, dopraw solą. Tak przygotowaną masą zalej zawartość patelni. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jaja się zetną. Na koniec posyp serem.

Croissanty z szynką

Składniki:

  • 2 croissanty
  • 4 plastry szynki (np. Biebrzówki od JBB Bałdyga)
  • kilka czarnych i zielonych oliwek
  • rukola
  • zielone pesto
  • suszone pomidory
  • camembert

Sposób przygotowania:

Croissanta przekrój na pół, ale nie do końca i posmaruj go pesto. Oliwki pokrój w plasterki, pomidory i camembert w plastry, a szynkę zwiń w rulony. Składniki połóż na croissanta w następującej k olejności: rukola, plastry sera camembert, oliwki, pomidory, szynka. Podawaj z ulubionymi sosami.

Kiełbaski śniadaniowe smażone z jajkiem z dodatkiem świeżych warzyw

Składniki:

  • kiełbaski śniadaniowe (np. od JBB Bałdyga)
  • 3 jajka
  • awokado
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • pieprz, sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kiełbaski śniadaniowe obierz z folii, pokrój w talarki i podsmaż na oliwie z obu stron.  Na patelnię wbij jajka i smaż na małym ogniu, do momentu ich ścięcia. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe i rukolę.