Przepis – Sałatka drobiowa

„Sałatką to jeszcze nikt się nie najadł” – często spotykamy się z tego typu opinią. Trudno się temu dziwić, ponieważ przez długi czas sałatki funkcjonowały w zbiorowej świadomości wyłącznie jako uzupełnienie dania głównego. Na szczęście to się zmienia.
W wyniku rosnącego z roku na rok zainteresowania zdrowym odżywianiem sałatki są traktowane jako stały element menu. Jeśli jednak zależy wam na tym, by były bardziej treściwe, możecie wykorzystać kilka trików.



Sałatka, czyli konkret

Użycie roślin strączkowych – soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu – sprawia, że sałatki z powodzeniem mogą występować na stole w roli dania głównego. Strączki nie tracą swoich walorów nawet w środku zimy. Sałatki warto wzbogacać różnego rodzaju kaszami – od dobrze znanych w polskich kulinariach kaszy gryczanej czy pęczak, aż po nieco bardziej orientalne bulgur oraz kuskus.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sałatki dodać też porcję ulubionego sera albo jajek. Tuńczyk lub mięso drobiowe też doskonale komponują się z warzywnymi smakami. Obawiacie się reakcji domowników na nietuzinkowe rozwiązania i obiad w nowej wersji? Przy najbliższej okazji podajcie drobiową sałatkę, a nikt nie będzie zawiedziony!

 

Drobiowa sałatka

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g mixu sałat
  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 50 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

  1. Upraż orzechy na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Mięso drobiowe oddziel od kości, a następnie pokrój je w kostkę. Suszone pomidory oraz selera również pokrój w kosteczkę. Czarne oliwki poprzekrawaj na pół.
  3. W naczyniu połącz zawartość opakowania Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr z jogurtem i ketchupem.
  4. Do dużej miski wsyp mix sałat i dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj z sosem sałatkowym.