Przepis – Zapiekana ryba z sosem pieczarkowym i Pasteną OLE!

Pastena może być wykorzystywana zarówno przy daniach na ciepło, jak i na zimno. Idealna do smarowania pieczywa, sprawdzi się także jako nadzienie do bułeczek, naleśników czy ciasta francuskiego. Dodana do mięs, makaronów czy zup wzbogaci ich smak i doda niepowtarzalnego aromatu.



Składniki:

  • 3-4 polędwiczki z dorsza
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sok z ½ cytryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki Pasteny pasty ze smażonych pieczarek OLE!
  • świeży tymianek
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • płatki migdałowe
  • łyżka posiekanej pietruszki

Piekarnik nastawiamy na 200oC (góra-dół). Cebulę siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Rybę myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem. Śmietanę łączymy z Pasteną, pieprzem, sokiem z cytryny, kurkumą i podsmażoną cebulką. Rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem, posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy ok. 20 min. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.


Pastena OLE. Klasyczna wersja pasty z suszonych pomidorów bez dodatków. Dominuje w niej smak pomidorów z delikatnym aromatem ziół. Doskonale sprawdza się jako baza do sosów pomidorowych i zachęca do bycia kreatywnym podczas gotowania. Pastena może być wykorzystywana zarówno przy daniach na ciepło, jak i na zimno. Idealna do smarowania pieczywa, sprawdzi się także jako nadzienie do bułeczek, naleśników czy ciasta francuskiego. Dodana do mięs, makaronów czy zup wzbogaci ich smak i doda niepowtarzalnego aromatu.


Inne artykuły o podobnej tematyce