Pastena może być wykorzystywana zarówno przy daniach na ciepło, jak i na zimno. Idealna do smarowania pieczywa, sprawdzi się także jako nadzienie do bułeczek, naleśników czy ciasta francuskiego. Dodana do mięs, makaronów czy zup wzbogaci ich smak i doda niepowtarzalnego aromatu.
Składniki:
- 3-4 polędwiczki z dorsza
- 300 ml śmietanki 30%
- sok z ½ cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki Pasteny pasty ze smażonych pieczarek OLE!
- świeży tymianek
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- płatki migdałowe
- łyżka posiekanej pietruszki
Piekarnik nastawiamy na 200oC (góra-dół). Cebulę siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Rybę myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem. Śmietanę łączymy z Pasteną, pieprzem, sokiem z cytryny, kurkumą i podsmażoną cebulką. Rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem, posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy ok. 20 min. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.
Pastena OLE. Klasyczna wersja pasty z suszonych pomidorów bez dodatków. Dominuje w niej smak pomidorów z delikatnym aromatem ziół. Doskonale sprawdza się jako baza do sosów pomidorowych i zachęca do bycia kreatywnym podczas gotowania. Pastena może być wykorzystywana zarówno przy daniach na ciepło, jak i na zimno. Idealna do smarowania pieczywa, sprawdzi się także jako nadzienie do bułeczek, naleśników czy ciasta francuskiego. Dodana do mięs, makaronów czy zup wzbogaci ich smak i doda niepowtarzalnego aromatu.
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Zupa śledziowa z czosnkiem z chilli OLE!
- Przepis – Bolognese z suszonymi pomidorami OLE! w cieście francuskim
- Bezglutenowe paszteciki z pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!