Przepis – Wytrawne przekąski z Vegetą Natur

Szybkie tempo życia sprawia, że nie zawsze mamy czas na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Aby uniknąć podjadania, szczególnie pełnych cukru słodyczy, warto zadbać o zdrowe i własnoręcznie przygotowane w domu przekąski.



Wystarczy kilka chwil w kuchni, aby wyczarować smaczne mini-dania, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie poza domem. Wytrawne wypieki, np. muffinki czy słone ciasteczka z ciasta francuskiego, przygotowane z ulubionych składników pozwolą zaspokoić mały głód, a w wyjątkowych sytuacjach, mogą nawet zastąpić główny posiłek.

Tego typu przekąski sprawdzą się świetnie także podczas specjalnych okazji – imprezy, rodzinnego spotkania. Wytrawne, niesłodkie wypieki to doskonała alternatywa dla lukrowanych pączków, która z pewnością ucieszy fanów słonych smaków i umili im ten wyjątkowy dzień.

Wypróbuj inspiracje od Vegety Natur!

Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego Podravka
  • łyżka oliwy
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 7-8 plastrów szynki
  • 3/4 szklanki tartego sera
  • pół łyżeczki Vegety Natur pikantnej z chilli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób wykonania:

  • Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, Vegetą Natur pikantną z chilli i pieprzem.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować warstwą sosu.
  • Ułożyć cienko pokrojone plastry szynki, posypać tartym serem i pokrojoną w drobną kostkę papryką.
  • Ciasto zawinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku.
  • Kroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
  • Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.

Inne artykuły o podobnej tematyce