Szybkie tempo życia sprawia, że nie zawsze mamy czas na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Aby uniknąć podjadania, szczególnie pełnych cukru słodyczy, warto zadbać o zdrowe i własnoręcznie przygotowane w domu przekąski.
Wystarczy kilka chwil w kuchni, aby wyczarować smaczne mini-dania, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie poza domem. Wytrawne wypieki, np. muffinki czy słone ciasteczka z ciasta francuskiego, przygotowane z ulubionych składników pozwolą zaspokoić mały głód, a w wyjątkowych sytuacjach, mogą nawet zastąpić główny posiłek.
Tego typu przekąski sprawdzą się świetnie także podczas specjalnych okazji – imprezy, rodzinnego spotkania. Wytrawne, niesłodkie wypieki to doskonała alternatywa dla lukrowanych pączków, która z pewnością ucieszy fanów słonych smaków i umili im ten wyjątkowy dzień.
Wypróbuj inspiracje od Vegety Natur!
Wytrawne zawijańce z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego Podravka
- łyżka oliwy
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 7-8 plastrów szynki
- 3/4 szklanki tartego sera
- pół łyżeczki Vegety Natur pikantnej z chilli
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
Sposób wykonania:
- Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, Vegetą Natur pikantną z chilli i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować warstwą sosu.
- Ułożyć cienko pokrojone plastry szynki, posypać tartym serem i pokrojoną w drobną kostkę papryką.
- Ciasto zawinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku.
- Kroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
- Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Smaczne przekąski na jesienne wieczory – domowy street food z Vegetą Natur
- Domowy street food z Vegetą Natur: frytki z batatów i ziemniaków
- Jesienne must have z Vegetą Natur