Pastena – aromatyczne pieczarki i smażona cebulka. Pasta sprawdzi się doskonale jako dodatek do świeżej bagietki, chrupkiego pieczywa, a także jako składnik zapiekanek i dodatek do mięs. Może być też wykorzystana jako farsz do pierogów, pasztecików oraz wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego.

Tarta pieczarkowo – śmietanowa

Składniki

  • Spód:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 200g śmietany 20%
  • 1 cebula czerwona
  • ½ słoiczka Pasteny – pasty ze smażonych pieczarek OLE!
  • 2 jajka
  • 40g parmezanu lub innego twardego sera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Łączymy składniki na spód i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na min. 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy.

Taki spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i przekładamy do lodówki na min 1/2 h. W tym czasie kroimy cebulę w półplasterki i podsmażamy. Śmietanę łączymy z jajkami, Pasteną, posiekanym czosnkiem i startym serem.

Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Cebulę przekładamy na wyjęty z lodówki spód. Całość zalewamy masą. Pieczemy w 180oC przez ok. 45-50 min.

Dekorujemy wedle uznania.


Inne artykuły o podobnej tematyce