Pastena – aromatyczne pieczarki i smażona cebulka. Pasta sprawdzi się doskonale jako dodatek do świeżej bagietki, chrupkiego pieczywa, a także jako składnik zapiekanek i dodatek do mięs. Może być też wykorzystana jako farsz do pierogów, pasztecików oraz wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego.
Tarta pieczarkowo – śmietanowa
Składniki
- Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 200g śmietany 20%
- 1 cebula czerwona
- ½ słoiczka Pasteny – pasty ze smażonych pieczarek OLE!
- 2 jajka
- 40g parmezanu lub innego twardego sera
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Łączymy składniki na spód i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na min. 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy.
Taki spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i przekładamy do lodówki na min 1/2 h. W tym czasie kroimy cebulę w półplasterki i podsmażamy. Śmietanę łączymy z jajkami, Pasteną, posiekanym czosnkiem i startym serem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Cebulę przekładamy na wyjęty z lodówki spód. Całość zalewamy masą. Pieczemy w 180oC przez ok. 45-50 min.
Dekorujemy wedle uznania.
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Przepis – Zapiekana ryba z sosem pieczarkowym i Pasteną OLE!
- Zupa śledziowa z czosnkiem z chilli OLE!
- Przepis – Bolognese z suszonymi pomidorami OLE! w cieście francuskim
- Bezglutenowe paszteciki z pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!
- Zapiekana zupa cebulowa