Przepis – Sałatka z selerem naciowym i rukolą

Przepis – Sałatka z selerem naciowym i rukolą

Zanim dojrzeją nowalijki… Z jednej strony, Nowy Rok wydaje się idealnym momentem na wprowadzanie pozytywnych zmian w swoim życiu. Rozpoczęcie regularnej aktywności sportowej czy zmiana jadłospisu królują wśród postanowień noworocznych. Z drugiej strony – nadal utrzymująca się zimowa aura może szybko ostudzić nawet największy entuzjazm. Ciepły koc zamiast długiego spaceru i kaloryczne przekąski zamiast fit przepisów często wydają się dużo bardziej zachęcającą opcją. Dlatego tak ważne jest przygotowywanie dań smacznych i atrakcyjnych wizualnie, a jednocześnie zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania, na którym tak bardzo nam zależy.



Co jeść, kiedy jeszcze chwilę musimy zaczekać na chrupiący szczypiorek, rzodkiewkę i zieloną sałatę prosto z grządki? Do stworzenia apetycznych sałatek przyda się wspomniany wcześniej jarmuż – to jeden z najpyszniejszych zimowych produktów. Niech nie zabraknie warzyw korzeniowych: selera, marchwi i pietruszki. Mieliście już okazję spróbować skorzonery? Jeśli nie, to właśnie idealny moment! Dzięki dobrze przemyślanym składnikom, sałatki każdego dnia mogą wyglądać i smakować inaczej.

Nie zapominajcie o dodatkach, które staną się ukoronowaniem potrawy. Świetnie do tego nadają się kiełki, które z łatwością można wyhodować w domu, a ich świeży smak uprzyjemni oczekiwanie na pierwsze wiosenne skarby. Jeszcze tylko dressing, który połączy wszystkie składniki i już – wyśmienita sałatka gotowa! A w tym pomogą sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą smak różnorodnych sałatek.

Dla przełamania pierwszych lodów szczególnie polecamy sałatkę z selerem naciowym i rukolą. Znajdziecie w niej produkty, które warto wykorzystać także w innych przepisach. Oto idealna pora na przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów – dzięki nim będziecie w pełni gotowi na wiosnę.

 

Sałatka z selerem naciowym i rukolą

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g rukoli
  • 1-2 kłącza selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 50 g pestek dyni
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Upraż pestki dyni na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr połącz w naczyniu z trzema łyżkami wody oraz trzema łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Obierz kłącze selera. W tym celu wyciągnij z łodygi włókniste nitki i pokrój je pod skosem w cienkie paseczki. Obierz marchewkę, a z jabłek powycinaj części nasienne. Składniki pokrój pod skosem, jak selera.
  4. Umyj rukolę i wsyp ją do miski. Do całości wrzuć marchewkę, seler, jabłka oraz uprażone pestki dyni. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.