Przepis – Sałatka z łososiem gravlax

Sałatka z łososiem gravlax



Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

Łososia przygotowujemy 3 dni wcześniej

  • 1szt ( ok 1-1,5kg) Łosoś filet ze skórą

Marynata do łososia

  • 200g Soli morskiej
  • 130g Cukru
  • 2 pęczki Kopru
  • 30ml Brandy lub Whisky
  • 5g Pieprzu cytrynowego

Sałatka:

  • 300gr mix sałat (ruccola, roszponka, szpinak lub dowolna sałata)
  • 100g ogórka
  • 100g pomidora koktajlowego
  • 150g truskawek
  • 50g oliwek czarnych

Sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 2 łyżki wody
  • 50ml oliwy z oliwek extra vergine

Sól morską wymieszać z cukrem i pieprzem cytrynowym. Łososia pokroić na pół. Na dno pojemnika wsypać trochę mieszanki soli z cukrem, następnie położyć połówkę łososia i posypać połową marynaty, położyć na niego gałązki kopru skropić połową Brandy.

Na pierwszy kawałek łososia położyć kolejny i też obsypać go marynatą, obłożyć koperkiem i polać Brandy. Szczelnie zamknąć pojemnik. Wstawić do lodówki na 3 dni pamiętając by co dziennie łososie zamienić miejscami.

Po 3 dniach tłuszcz i wodę z pojemnika wylać, zdjąć koper, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Łosoś powinien zrobić się szklisty i pachnący koperkiem. Ostrym nożem kroimy cienkie plastry pod ukosem.

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.

Ogórka kroimy w grubą kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, truskawki dzielimy na ćwiartki. Warzywa i owoce mieszamy z miksem sałat i wykładamy na talerz.

Plastry łososia zwijamy w różyczki i układamy na sałacie, polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Łososia spożyć w ciągu 3 dni od zrobienia przechowując w lodówce lub można też go zamrozić.

źródło przepisu: www.dwor-korona.pl, www.commplace.pl