Sałatka z łososiem gravlax
Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
Łososia przygotowujemy 3 dni wcześniej
- 1szt ( ok 1-1,5kg) Łosoś filet ze skórą
Marynata do łososia
- 200g Soli morskiej
- 130g Cukru
- 2 pęczki Kopru
- 30ml Brandy lub Whisky
- 5g Pieprzu cytrynowego
Sałatka:
- 300gr mix sałat (ruccola, roszponka, szpinak lub dowolna sałata)
- 100g ogórka
- 100g pomidora koktajlowego
- 150g truskawek
- 50g oliwek czarnych
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 2 łyżki wody
- 50ml oliwy z oliwek extra vergine
Sól morską wymieszać z cukrem i pieprzem cytrynowym. Łososia pokroić na pół. Na dno pojemnika wsypać trochę mieszanki soli z cukrem, następnie położyć połówkę łososia i posypać połową marynaty, położyć na niego gałązki kopru skropić połową Brandy.
Na pierwszy kawałek łososia położyć kolejny i też obsypać go marynatą, obłożyć koperkiem i polać Brandy. Szczelnie zamknąć pojemnik. Wstawić do lodówki na 3 dni pamiętając by co dziennie łososie zamienić miejscami.
Po 3 dniach tłuszcz i wodę z pojemnika wylać, zdjąć koper, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Łosoś powinien zrobić się szklisty i pachnący koperkiem. Ostrym nożem kroimy cienkie plastry pod ukosem.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Ogórka kroimy w grubą kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, truskawki dzielimy na ćwiartki. Warzywa i owoce mieszamy z miksem sałat i wykładamy na talerz.
Plastry łososia zwijamy w różyczki i układamy na sałacie, polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Łososia spożyć w ciągu 3 dni od zrobienia przechowując w lodówce lub można też go zamrozić.
źródło przepisu: www.dwor-korona.pl, www.commplace.pl