Przepis – Risotto z szynką i szpinakiem



Przepis – Risotto z szynką i szpinakiem

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
  • 250 g świeżego szpinaku                                               
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ser parmezan 
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu. Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn. Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy startym parmezanem.