Przepis – Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami

Do ich przyrządzenia użyjesz wartościowych składników, takich jak napoje roślinne, siemię lniane, płatki owsiane pełnoziarniste, suszona żurawina, migdały w płatkach. Znajdziesz je w asortymencie Sante.



Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami

Składniki:

  • Napój owsiano-migdałowy Sante Organic – 650 ml
  • Płatki owsiane Sante – 150 g
  • Pomarańcza – 2 szt
  • Suszona żurawina Sante – 50 g
  • Migdały w płatkach Sante – 50 g
  • Miód – 10 g
  • Sól – szczypta

Przygotowanie:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy. Napój owsiano-migdałowy Sante Organic zagotowujemy w garnku. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut lub do momentu, aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczek. Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie.