Ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Ciasto, które nie rozgotuje się w wodzie i zachowa swój kształt. W smaku ciasto na pierogi powinno być delikatne a w dotyku miękkie.

Podstawą udanego ciasta na pierogi jest odpowiednio dobrana mąka. Koniecznie typu 450, maksymalnie 480. Ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju.
Niektórzy doradzają aby do ciasta dodać jajko. Jajko powoduje, że ciasto staje się twardsze. Ponieważ nam zależy na tym aby pierogi miały miękkie ciasto, więc nie dodawajmy jajek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  • Mąkę typu 450 (480) przesiewamy.
  • W osobnym naczyniu mieszam ze sobą letnią wodę, sól i olej.
  • Dodać całość do mąki.
  • Wyłożyć na ciasto podsypany mąką blat i wygniatać przez około 5 do 8 minut.
  • Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.
  • Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek około 2 – 3 mm, obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
  • Szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę, następnie na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na posypanej mąką stolnicy.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć partię pierogów (około 12 sztuk tak aby nie za mocno przylegały do siebie i łatwo w tedy wyłowią się po ugotowaniu bez uszkodzenia).
  • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pierożki przez około 3 minuty licząc czas od wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie). Długość gotowania zależy od grubości ciasta.

Obraz Polar_lights z Pixabay