Zielone muffinki ze szpinaku z dodatkiem kremu mascarpone.
Składniki:
- 4 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- sok z połowy cytryny
Krem mascarpone:
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- do dekoracji: ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty
Przygotowanie:
Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej
½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Awokado z wędzonym łososiem i Rukolą Eisberg
- Warstwowa sałatka od marki Eisberg
- Sałatka z wątróbką drobiową i granatem
- Zupa krem z sałaty lodowej i warzyw z rosołu „Złota jesień”
- Szakszuka z mieszanką sałat
- Jak smakuje jesień: te warzywa włącz do swojego menu