Przepis na bezy. Beza to bardzo słodki wypiek w przygotowaniu są proste. Podstawowymi składnikami są białka i cukier. Cała sztuka polega na ich pieczeniu. Przepis na mini bezy Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową.
Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Czas: 3 godziny

Ilość szt. 6

Beza składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru drobnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Beza wykonanie:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Pod koniec powoli po łyżce dodajemy rozdrobniony cukier.
  • Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
  • Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia.
  • Bezę wykładamy w odstępach minimum 5 cm od siebie. Przygotowujemy 12 krążków o  krążki średnicy 5 cm i wysokości 2cm.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C i w tej temperaturze suszymy bezę przez 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 110 °C i suszymy następne 2,5 godziny  .
  • Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym pozwalamy bezie ostygnąć.
  • W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwieramy piekarnika!

Frużelina wiśniowa:

Składniki:

  • 500g Wiśnie drylowane (mogą być mrożone)
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Wiśnie zasypujemy cukrem w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu.
  • Ze skrobi ziemniaczanej i odrobiny wody sporządzamy zawiesinę, którą zagęszczamy gotujące się wiśnie. Frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.

Krem mascarpone:

Składniki:

  • 500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
  • 600g śmietanki 36%
  • 15g cukru waniliowego

Wykonanie:

  • Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodajemy mascarpone i dokładnie, ale krótko mieszamy wszystkie składniki.
  • Jeden blat bezowy układamy na talerzu i obficie smarujemy kremem. Nakładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy drugim blatem.
  • Tak postępujemy ze wszystkimi krążkami bezy.
  • Krem i frużelinę najlepiej nakładać na bezę tuż przed samym podaniem, w przeciwnym razie beza namoknie i straci swoją chrupkość

Opracowanie: www.dwor-korona.pl


Inne artykuły o podobnej tematyce