Przepis na bezy. Beza to bardzo słodki wypiek w przygotowaniu są proste. Podstawowymi składnikami są białka i cukier. Cała sztuka polega na ich pieczeniu. Przepis na mini bezy Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową.
Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Czas: 3 godziny
Ilość szt. 6
Beza składniki:
- 6 białek
- 300g cukru drobnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
Beza wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pod koniec powoli po łyżce dodajemy rozdrobniony cukier.
- Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia.
- Bezę wykładamy w odstępach minimum 5 cm od siebie. Przygotowujemy 12 krążków o krążki średnicy 5 cm i wysokości 2cm.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C i w tej temperaturze suszymy bezę przez 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 110 °C i suszymy następne 2,5 godziny .
- Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym pozwalamy bezie ostygnąć.
- W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwieramy piekarnika!
Frużelina wiśniowa:
Składniki:
- 500g Wiśnie drylowane (mogą być mrożone)
- 50g cukru pudru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Wiśnie zasypujemy cukrem w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu.
- Ze skrobi ziemniaczanej i odrobiny wody sporządzamy zawiesinę, którą zagęszczamy gotujące się wiśnie. Frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.
Krem mascarpone:
Składniki:
- 500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
- 600g śmietanki 36%
- 15g cukru waniliowego
Wykonanie:
- Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodajemy mascarpone i dokładnie, ale krótko mieszamy wszystkie składniki.
- Jeden blat bezowy układamy na talerzu i obficie smarujemy kremem. Nakładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy drugim blatem.
- Tak postępujemy ze wszystkimi krążkami bezy.
- Krem i frużelinę najlepiej nakładać na bezę tuż przed samym podaniem, w przeciwnym razie beza namoknie i straci swoją chrupkość
Opracowanie: www.dwor-korona.pl
Inne artykuły o podobnej tematyce