Przepis – mieszanka sałat z roszponką, Finezja mix

Przepis – Sałatka Finezyjna

Choć na kalendarzową wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać, pierwsze słoneczne natarcie sprawia, że powoli myślimy o zmianach, także w naszych jadłospisach. Ciepłe i rozgrzewające dania będą ustępować pola lekkim propozycjom ze świeżymi, pachnącymi składnikami. Wśród obowiązkowych pozycji w menu nie może więc zabraknąć sałatek, których bazę stanowią idealnie skomponowane mieszanki sałat.



Na sklepowych półkach nie brakuje rozmaitych mieszanek sałat – wszak Polacy pokochali umyte i gotowe kompozycje, które zawierają idealnie zbalansowane składniki. Jedną z opcji, która idealnie sprawdzi się w wielu smakowych zestawieniach, jest mieszanka sałat z roszponką – Finezja mix marki Eisberg. Produkt znajduje szerokie grono zwolenników m.in. ze względu na obecność w nim właśnie roszponki. Warzywo, zwane inaczej roszpunką, raszpanką czy kozłkiem, ma niewielkie listki o łagodnym, orzechowym smaku. Dlatego też świetnie komponuje się w sałatkach z takimi dodatkami jak: buraki, arbuz, łosoś czy rozmaite sery, np. mozzarella, gorgonzola, feta. Jednak roszponka smakuje także w wersji duszonej lub gotowanej. Swobodnie może być podstawą zielonej zupy-krem, dodatkiem do pieczonego mięsa bądź pysznego i pożywnego koktajlu. Co ważne, roszponka to jedna z najzdrowszych odmian sałaty. Warzywo zapewnia aż 64% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo, jest bogatym źródłem witaminy A (pozytywnie wpływa na wzrok), witamin z grupy B (wzmacniają system odpornościowy) oraz żelaza, potasu i cynku. W miesznce Finezja mix znajdziemy także niskokaloryczną cykorię sałatową radicchio o purpurowo-białych liściach, a także lekko pikantną sałatę fryzyjską.

Finezja mix marki Eisberg:
Gramatura: 150 g
Składniki: roszponka, cykoria sałatowa radicchio, sałata fryzyjska

 

Sałatka Finezyjna

Składniki:

  • mieszanka sałat Finezja mix marki Eisberg – 150 g
  • 70 g wędzonego łososia
  • 6 kulek mini mozzarelli
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ czerwonej cebuli

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gotową mieszankę Finezja mix marki Eisberg przełożyć do miski. Umytą paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć z łososiem oraz mozzarellą. Całość polać przygotowanym dressingiem.