Przepis – Malinowa kaszka manna z pianką czekoladową

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Na 4 porcje

Składniki:

  • 80g kaszy manny
  • 50ml soku malinowego
  • 250g malin
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 80g cukru pudru

Do dekoracji: kilka kostek czekolady gorzkiej, maliny, mięta



Wykonanie:

Maliny zasypać 50g cukru pudru w rondelku i podgrzać do zagotowania. Maliny przetrzeć przez sito by oddzielić pestki.

Pozostały mus zlać z powrotem do rondelka, dolać sok malinowy i 500ml wody – zagotować. Do gotujących się malin wsypać kaszę i na wolnym ogniu gotować 5 minut, co jakiś czas mieszając by kasza się nie przypaliła. Zestawić z ognia do wystudzenia.

Śmietankę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru pudru i kakao.

Do pucharka przełożyć kaszkę malinową a na nią warstwę śmietanki czekoladowej. Kostki czekolady posiekać nożem

Udekorować malinami, miętą i posiekaną czekoladą

źródło przepisu: www.dwor-korona.pl, www.commplace.pl