Przepis – Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Czas wykonania: 50minut
4 porcje

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • ½ marchewki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1l bulionu (warzywnego lub wołowego)
  • Sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • ser Edamski

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko kroimy na małe kawałki.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodajemy czosnek. Jak zmięknie zalewamy bulionem . Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 20 minut.
  3. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem.
  4. Na oliwie z oliwek smażymy grzanki z razowego chleba.
  5. Zupę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

www.dwor-korona.pl


Inne artykuły o podobnej tematyce