Przepis – Filet kurczaka marynowany w soku buraka podany z kuskusem szpinakowym

Filet kurczaka marynowany w soku buraka podany z kuskusem szpinakowym i karmelizowanymi marchewkami



Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Na 4 porcje

Składniki:

  • 4 szt. fileta z kurczaka

marynata

  • 200ml koncentratu soku z buraka
  • 200ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku
  • 500g szpinaku świeżego (może być mrożony)
  • 1szt cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g kaszy kuskus
  • 500g marchwi młodej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1łyżka mąki

Wykonanie:

Fileta oczyścić z błonek i umyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Fileta zanurzyć w marynacie na minimum 2 godziny. Po tym czasie fileta wyciągnąć z marynaty.

Marynatę wlać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku buraczanego włożyć z powrotem fileta i parzyć go na bardzo wolnym ogniu ok 25 minut (nie gotować!). Fileta wyjąć.

Marchewkę obrać, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, wyjąć i zahartować w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać 1/3 masła, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wrzucić marchewki. Smażyć ok 3-4 minuty na wolnym ogniu często mieszając by się nie przypaliły.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić 2/3 ilości masła, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć powoli. Po 3 minutach wrzucić szpinak i krótko zblanszować. Posolić i popieprzyć do smaku.

Kaszę wsypać do miski posolić i zalać wrzącą wodą centymetr powyżej poziomu, przykryć i poczekać 5minut by napęczniała.

Marynatę przecedzić przez sitko. Z mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę i zagęścić marynatę. Tak otrzymaliśmy sos do piersi.

Na talerzu wykładamy kuskus, na nim układamy szpinak. Obok wylewamy odrobinę sosu i układamy na nim pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Talerz dekorujemy karmelizowanymi marchewkami.

źródło przepisu: www.dwor-korona.pl, www.commplace.pl