Filet kurczaka marynowany w soku buraka podany z kuskusem szpinakowym i karmelizowanymi marchewkami
Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Na 4 porcje
Składniki:
- 4 szt. fileta z kurczaka
marynata
- 200ml koncentratu soku z buraka
- 200ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz do smaku
- 500g szpinaku świeżego (może być mrożony)
- 1szt cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 200g kaszy kuskus
- 500g marchwi młodej
- 1 łyżeczka cukru
- 50g masła
- Sól, pieprz do smaku
- 1łyżka mąki
Wykonanie:
Fileta oczyścić z błonek i umyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Fileta zanurzyć w marynacie na minimum 2 godziny. Po tym czasie fileta wyciągnąć z marynaty.
Marynatę wlać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku buraczanego włożyć z powrotem fileta i parzyć go na bardzo wolnym ogniu ok 25 minut (nie gotować!). Fileta wyjąć.
Marchewkę obrać, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, wyjąć i zahartować w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać 1/3 masła, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wrzucić marchewki. Smażyć ok 3-4 minuty na wolnym ogniu często mieszając by się nie przypaliły.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić 2/3 ilości masła, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć powoli. Po 3 minutach wrzucić szpinak i krótko zblanszować. Posolić i popieprzyć do smaku.
Kaszę wsypać do miski posolić i zalać wrzącą wodą centymetr powyżej poziomu, przykryć i poczekać 5minut by napęczniała.
Marynatę przecedzić przez sitko. Z mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę i zagęścić marynatę. Tak otrzymaliśmy sos do piersi.
Na talerzu wykładamy kuskus, na nim układamy szpinak. Obok wylewamy odrobinę sosu i układamy na nim pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Talerz dekorujemy karmelizowanymi marchewkami.
źródło przepisu: www.dwor-korona.pl, www.commplace.pl