Przepis – Dwukolorowa babka z polewą kakaową

Świąteczne wypieki z E.Wedel



SKŁADNIKI:

  • 250 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 ml mleka

Produkty E.Wedel:

  • 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
  • 50 g Czekolady Białej
  • 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki wrzącej wody

Produkty E.Wedel:

  • 40 g Kakao Ciemnego z Ghany

PRZYGOTWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
  3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
  4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
  6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
  7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
  8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
  9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
  10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Warto wiedzieć!

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz pod linkiem: