Składniki:
- 2 duże cukinie
- 150g kaszy pęczak (najlepiej ekologiczną)
- Oliwki czarne drylowane OLE!
- Pomidorki koktajlowe
- 1 Cebula
- 1 kostka sera mozzarella
- 1 małe opakowanie drobnych pieczarek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek (jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy.
Pieczarki kroimy na pół (jeśli są duże to kroimy w plasterki). Dodajemy do cebulki i smażymy, aż pieczarki będą przyrumienione.
Dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Do środka cukinii wkładamy kaszę z warzywami, dodajemy na wierzch oliwki i pokrojone pomidorki. Całość posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Jeśli wierzch jest za mało podpieczony na koniec przestawiamy na funkcje grillowania.
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Przepisy – Szakszuka z kaparami w oleju z ziołami OLE!
- Zupa śledziowa z czosnkiem z chilli OLE!
- Przepis – Bolognese z suszonymi pomidorami OLE! w cieście francuskim
- Bezglutenowe paszteciki z pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!
- Przepis – Zapiekana ryba z sosem pieczarkowym i Pasteną OLE!