Przepis – Cukinie z kaszą jaglaną i oliwkami czarnymi

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 150g kaszy pęczak (najlepiej ekologiczną)
  • Oliwki czarne drylowane OLE!
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 Cebula
  • 1 kostka sera mozzarella
  • 1 małe opakowanie drobnych pieczarek


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek (jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy.

Pieczarki kroimy na pół (jeśli są duże to kroimy w plasterki). Dodajemy do cebulki i smażymy, aż pieczarki będą przyrumienione.

Dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Do środka cukinii wkładamy kaszę z warzywami, dodajemy na wierzch oliwki i pokrojone pomidorki. Całość posypujemy startą mozzarellą.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Jeśli wierzch jest za mało podpieczony na koniec przestawiamy na funkcje grillowania.


Inne artykuły o podobnej tematyce