Jesienią i zimą powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o urozmaiconą dietę. Łatwą w przygotowaniu i pyszną przekąską będzie uważane za jedno z najzdrowszych owoców świata – pełne wartości odżywczych – awokado. Wystarczy, że skropimy je sokiem z cytryny i wypełnimy rukolą oraz wędzonym łososiem. Tak skomponowana przekąska będzie nie tylko smaczna i efektowna wizualnie, ale przede wszystkim zdrowa.
Składniki:
- Rukola myta marki Eisberg 100 g
- awokado 2 szt.
- łosoś wędzony ok. 50 g
- mała czerwona cebula 1 szt.
- pół cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę. Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić Rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą. Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Warstwowa sałatka od marki Eisberg
- Sałatka z wątróbką drobiową i granatem
- Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Kuchnia z pomysłem, czyli kulinarne triki na święta
- Menu na home office – jak odżywiać się z głową pracując zdalnie?
- Zupa krem z sałaty lodowej i warzyw z rosołu „Złota jesień”
- Szakszuka z mieszanką sałat
- Jak smakuje jesień: te warzywa włącz do swojego menu