Przepis – Szpinak z mandarynkami
Obchodzony 26 marca Międzynarodowy Dzień Szpinaku to idealna sposobność, by poznać smaczne propozycje szefa kuchni Knorr na podanie tego warzywa i włączenie go do swoich wiosennych specjałów.
Surowy szpinak – co warto wiedzieć?
Głównym celem Międzynarodowego Dnia Szpinaku jest zwrócenie uwagi na uniwersalność liściastego warzywa i zachęcenie do kulinarnych eksperymentów. Kupując świeży szpinak, należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Liście powinny mieć intensywnie zielony kolor, bez żadnych nalotów i plam. Dobrze jest wybierać szpinak o niedużych, jędrnych liściach i drobnych łodygach.
Szpinakowe miksowanie
Jeśli z jakichś przyczyn nie jesteśmy przekonani do jedzenia szpinaku w surowej formie, wykorzystajmy go do zrobienia smacznego koktajlu. Warzywo połączcie z ogórkiem, zielonym jabłkiem, bananem, limonką, natką pietruszki i miodem. Szczypta aromatycznego cynamonu pasuje idealnie. Świetnie smakują kombinacje szpinaku z sokiem pomarańczowym, selerem naciowym, awokado albo melonem.
Sałatki ze szpinakiem w roli głównej
Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach.
Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta.
Sięgnijcie po recepturę na szpinak z mandarynkami, opracowaną przez szefa kuchni Knorr i przekonajcie się, że zrobienie szykownego posiłku ze szpinakiem jest naprawdę proste.
Szpinak z mandarynkami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 upieczony burak
- 4 mandarynki
- 100 g sera feta
- 50 g pestek dyni
- 2 łyżki miodu
- 1 szczypta Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr. Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
- Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
- Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku. Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki. Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
- Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.
Szpinak na szybko
W tak prostej formie znakomicie pasuje do drobiu, ryb i makaronu. W połączeniu z twarogiem albo fetą tworzy wyśmienite nadzienie do pierogów oraz naleśników.
Popisowe dania ze szpinakiem
Znakomicie prezentuje się zestawienie ciasta francuskiego i szpinaku. Można podawać je w formie roladek lub apetycznych kieszonek. Szpinak wykorzystacie jako podstawę nadzienia do cannelloni lub dużych muszli makaronowych.
Fantastycznie pasuje do wegetariańskiej lasagne. Podczas przyjęcia w ramach przystawki warto podać zupę krem ze szpinaku – będzie to udany początek uczty!
Inne artykuły o podobnej tematyce
- Przepis – Drobiowa sałatka
- Przepis – Sałatka z selerem naciowym i rukolą
- Przepis – Sałatkowe S.O.S. – inspiracje na sałatki na progu wiosny