Przekąski na przyjęcie w domu – tych dań warto spróbować!

Choć tegoroczna noc sylwestrowa będzie inna niż wszystkie, zadbajmy o to, by przywitać Nowy Rok wyjątkowo smacznie. Co powiecie na frytki z awokado zapiekane w boczku? Brzmi dobrze, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli szukacie pomysłów na szybkie i pyszne przekąski, podajemy kilka przepisów na dania, które nie tylko rozpływają się w ustach, ale równie wspaniale się prezentują.

Niezależnie czy w tym roku planujecie spędzić sylwestra przed telewizorem, czy w kameralnym gronie z rodziną lub przyjaciółmi, pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zabawę… ze smakiem. Poniżej serwujemy przepisy na proste, ale jakże smakowite dania! Koniecznie spróbujcie.

1. Frytki z awokado zapiekane w boczku

Składniki:

  • boczek z beczki (np. od JBB)
  • 1 sztuka awokado
  • ser camembert

Sposób przygotowania:

Awokado obierz i pokrój na grubsze paski. Boczek z beczki pokrój na cieniutkie plasterki. Ser camembert pokrój na małe kawałki. Na paski awokado połóż camembert i owiń całość boczkiem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.

2. Babeczki z tortilli z kiełbaskami

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
  • 400 g kiełbasek bekonowo-serowych (np. od JBB)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g żółtego sera
  • 2 papryczki jalapeno
  • tłuszcz do smarowania blaszki
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone wcześniej kiełbaski. Dodaj pozostałe składniki (oprócz sera i papryczek jalapeno). Z tortilli wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm i umieść w formie na muffiny wysmarowanej tłuszczem. Napełnij tortille farszem, posyp startym żółtym serem, a na wierzch połóż plasterki papryczek jalapeno. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

3. Śliwka w boczku w glazurze z miodu

Składniki:

  • boczek (np. z wędzarni od JBB)
  • suszone śliwki
  • orzechy włoskie
  • miód

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w cienkie plasterki. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką. Całość smarujemy płynnym miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (około 15 minut).

4. Tortilla ze szpinakiem i serem ricotta

Składniki:

  • schab w przyprawach (np. Schabówka w przyprawach od JBB)
  • 2 gotowe tortille (pełnoziarniste lub pszenne)
  • 250 g szpinaku
  • 100 g ricotty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Szpinak podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzony farsz wymieszaj z ricottą, wyłóż na tortillę. Na całość nałóż plastry wędliny i zawiń w rulon. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Podawaj pokrojone w kawałki.

5. Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy

Składniki:

  • kiełbasa Godspodarska (np. od JBB)
  • ciasto francuskie
  • pesto z suszonych pomidorów
  • ser cheddar

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów i kroimy na kwadraty wielkości około 5 cm. Następnie układamy na nie kolejno ser oraz talarki z kiełbasy. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na:
https://www.facebook.com/JBBBaldyga
oraz
http://przepisy.jbb.pl