Pomidorowe szaleństwo na talerzu – Przepis na Burgery

Przepis – przygotowanie czterech burgerów

Kto jest najbardziej wymagającym krytykiem kulinarnym? Oczywiście najmłodsi! „Nie chcę”, „nie lubię” i „wolę frytki” to najczęściej pojawiające się recenzje. Nie da się ukryć – do serca malucha trudno jest trafić przez żołądek. Ale nie jest to niemożliwe! Odpowiedni pomysł i sprytny dobór składników to klucz do sukcesu – przedstawiamy przepis na danie, którego nie odmówi nawet największy niejadek!

Ketchupik Kielecki wyróżnia się łagodnym, ale mocno pomidorowym smakiem, a przy tym nie zawiera żadnych barwników ani konserwantów. Wygodne, plastikowe opakowanie gwarantuje łatwość użytkowania. Dzięki temu dzieci mogą samodzielnie ozdabiać swoje kanapki – a przecież bułka z uśmiechniętą buźką lub ketchupowym samochodem smakuje dużo lepiej i sprawia, że jest to idealna propozycja dla najmłodszych i nie tylko!

Nie znamy dziecka, które odmówiłoby pójścia do ulubionej fastfoodowej restauracji. A co jeśli zamiast tego przygotujemy w domu pyszne burgery z dobrej jakości składników? Aby były delikatniejsze niż klasyczne kanapki z wołowiną, możemy użyć mięsa z indyka, które z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Gwarantujemy, że Wasze pociechy będą zachwycone – pomoc w przyrządzeniu takiego obiadu dodatkowo może być dla nich świetną zabawą! Co będzie nam potrzebne do przygotowania czterech burgerów?

Burgery – przepis

  • 4 bułki
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • 4 liście sałaty lodowej
  • ogórek kiszony
  • Ketchupik Kielecki
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • łyżka musztardy
  • jajko
  • bułka namoczona w wodzie lub mleku
  • sól, pieprz

Zaczniemy od przygotowania kotletów. Mięso mielone przekładamy do miski, następnie dodajemy jajko, namoczoną bułkę, musztardę, sól oraz pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy z masy cztery dość duże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Bułki przekrojone na pół wstępnie podpiekamy w piekarniku, a następnie kładziemy na nich kotlety oraz po plasterku sera i podpiekamy jeszcze do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Wyjmujemy bułki z piekarnika po czym smarujemy ser oraz górne połówki Ketchupikiem Kieleckim.
Na dolnej połówce układamy kolejno: sałatę lodową, pomidora, cebulę i ogórki.
Burgery składamy w całość i cieszymy się doskonałym, mocno pomidorowym smakiem.


Wykorzystano-obraz-od-Shutterbug75-z-Pixabay