Trwa kampania marki Winiary „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”
Problem marnowania żywności w Polsce jest ogromny: każdy z nas wyrzuca średnio ponad 230 kg różnego rodzaju produktów rocznie. W tym samym czasie w skali kraju marnuje się blisko 9 mln ton żywności – z czego za ponad połowę odpowiadają gospodarstwa domowe. Najczęściej pozbywamy się warzyw, pieczywa, posiłków z poprzedniego dnia czy niewykorzystanych składników do przygotowania potraw. Jako przyczyny marnowania żywności podajemy najczęściej jej zepsucie (65,2%), przeoczenie daty ważności (42%), zbyt dużą porcję posiłku (26,5%) lub nazbyt obfite zakupy (22,2%). Wyrzucamy za dużo jedzenia i nie wiemy, jak ograniczyć jego marnowanie.
– Jako jedna z flagowych polskich marek spożywczych mamy świadomość, z jakimi wyzwaniami mierzą się konsumenci każdego dnia. Kampania „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” jest na to odpowiedzią. Będziemy edukować, inspirować i podpowiadać co robić, by na co dzień ograniczyć marnowanie jedzenia w naszych kuchniach
– mówi Marcin Popławski, Dyrektor Dywizji Kulinariów Nestlé w Polsce – Wyrzucana żywność to jednak nie tylko nieskonsumowane produkty. To także straty w kontekście pracy rolników, wody czy energii, które niezbędne są do ich wytworzenia. Dlatego przeciwdziałanie marnowaniu żywności to bardzo ważny krok także z perspektywy naszej planety i wyraz troski o jej zasoby – dodaje.
Kampania, zainicjowana w styczniu, potrwa do końca roku i przebiega w czterech głównych nurtach. Pierwszym z nich jest wsparcie przy przygotowywaniu posiłków. Marka Winiary edukuje, jak przygotowywać posiłki unikając marnowania żywności – proponuje przepisy jak zagospodarować żywność, którą mamy w kuchniach, inspiruje jak bezresztkowo przygotowywać posiłki, podpowiada jak przechowywać żywność, by jak najdłużej zachowała świeżość. Organizatorzy nawiązali współpracę ze znanymi szefami kuchni: Jagną Niedzielską, propagatorką idei „zero waste”, oraz Robertem Harną, doradcą i stylistą kulinarnym. Będą oni cyklicznie przygotowywali pomysły na wykorzystanie posiłków, które pozostały w lodówce, a także z produktów, które konsumenci zwykle mają w zapasach. Inspiracje i porady można znaleźć na witrynie kampanii: https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/
Kampania pomoże również w planowaniu posiłków i zakupów (m.in. proponując przepisy dostosowane do określonej liczby porcji, porady co do kupowania racjonalnej ilości produktów), będzie popularyzować dzielenie się żywnością (m.in. poprzez wsparcie zbiórek żywności i stałego jej przekazywania potrzebującym), dostarczy także pomysły na nadanie „drugiego życia” opakowaniom (ponowne wykorzystywanie czy wybieranie opakowań nadających się do recyklingu). W ramach kampanii planowane są też aktywacje specjalne. Partnerami akcji zostały: Federacja Polskich Banków Żywności oraz FoodSharing Polska.
Przepis na Calzone
Składniki:
- 250 g Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850
- 7 g Drożdże suszone
- 2 łyżek Oliwa
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Cukier
- 250 ml Ciepła woda
- 1 opakowanie Sos Spaghetti WINIARY
- 10 Oliwki
- 1 Czerwona cebula
- 2 ząbków Czosnek
- 1 kawałek Cukinia
- 1 kawałek Papryka czerwona
- 100 g Wybrany ser (żółty, feta, kozi)
- 1 Jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
- Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.
- Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około
15-20 minut. - Tipy: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia – do 3 miesięcy.
Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny.
7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych.
Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy. - Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste.
Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę.
Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie.
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.