Przepisy na świąteczny obiad – pieczeń z indyka i pierś z kaczki



Pieczeń z indyka w pomarańczach

Składniki:

  • 1,5 kg fileta z indyka
  • 1kg pomarańczy (4szt)
  • 100ml białego wina
  • 100ml soku pomarańczowego
  • 50g miodu
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Do smaku: Sól, pieprz młotkowany, imbir, cynamon

Wykonanie:

  • Fileta doprawić solą, pieprzem młotkowanym, cynamonem, imbirem, miodem i rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2 pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 80*C.
  • Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok pomarańczowy i białe wino, dodać przyszykowane wcześniej pomarańcze.
  • Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w między czasie.
  • Pierś z indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami pomarańczy ze skórką.
  • Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować. Polać nim fileta z indyka.

Pierś z kaczki z sosem malinowym

4 porcje

Składniki:

  • 4szt. fileta z kaczki

Marynata:

  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego

Sos:

  • 300g malin
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ papryczki chili
  • sól

Wykonanie:

  • Składniki Marynaty rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć przyprawami filety z kaczki, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.

Sos:

  • Papryczkę chili posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić papryczkę i chwilę przesmażyć. Dodać maliny i miód, zagotować. Maliny przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
  • Fileta położyć skórą do dołu na zimnej patelni i na wolnym ogniu smażyć 8-10 minut pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut pod przykryciem.
  • Po usmażeniu pierś zdjąć z patelni na deskę na 2 minuty by nam odpoczęła. Pokroić na plastry grubości 1 cm trzymając nóż pod kątem 45* do deski.

Podawać z sosem malinowym i kluskami śląskimi

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy www.dwor-korona.pl